Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Američtí odborníci dokázali v laboratoři během několika málo dní to, co přírodě obvykle trvá miliony let. Nechali zkamenět dřevo.
Stromy se v přírodě promění v kámen, například když padnou a rozkládají se bez přístupu vzduchu pod nánosy bahna. Tento přirozený proces nyní vědci z Pacifik Northwest National Laboratory napodobili.
Pro svůj pokus si vybrali topoly a borovice, z nichž odřízli malé kousky dřeva, které nejprve máčeli dva dny v kyselině. Stejně dlouhou dobu nechali dřevěné kostky vylouhovat v křemičitém roztoku a pak je důkladně vysušili. Poté je na dvě hodiny zavřeli do tavné pece a za přítomnosti argonu je povařili při teplotě 1400°C. Nakonec nechali dřevěné kostky vychladnout při pokojové teplotě. A výsledek? Zkamenělé dřevo.
Výzkum amerických expertů by mohl v budoucnosti vést k vývoji nových technologií, které se využívají při odstraňování toxických látek ze dřeva.

V Mladé Boleslavi se na odboru životního prostředí zdejšího magistrátu připravuje "Program ke zlepšení kvality ovzduší," který by měl v dohledné době spatřit světlo světa ve formě nařízení. Je to jednak úkol, který vyplývá ze zákona č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší, ale jeho potřebu vyžaduje i skutečná situace. Zdejší odbor životního prostředí totiž byl začátkem ledna 2005 informován Krajským úřadem, že na základě měření ČHMÚ v průběhu roku 2003 je vyhlášena Mladá Boleslav a také Kosmonosy jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší pro trvalé překračování imisních limitů (velmi jemných částic polétavého prachu). "Vzhledem k tomu, že na území města není žádný známý zdroj prachu - stavba silnice 1/38 se v roce 2003 ještě nerealizovala - lze jen usuzovat na některé příčiny stavu," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jaroslav Misík. "Domníváme se, že zdrojem polétavého prachu je zátěž územní dopravou z mobilních zdrojů, nedisciplinovanost stavebních firem působících ve městě a ve svém důsledku pak zřejmě nedostatečný úklid komunikací, ať už jde o Správu a údržbu silnic, či komunikace ve správě města." Jen tak mimochodem, z uvedeného programu ke zlepšení kvality ovzduší se vychází na krajské i místní úrovni zejména při územním plánování, územním rozhodování, povolování staveb a při posuzování vlivů podle zákona č. 100/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (EIA).

Český Krumlov - Ekologická organizace Šípek v Českém Krumlově přestala vydávat zpravodaj na recyklovaném papíře. Poslední číslo už vyšlo na papíře běleném. Ne snad proto, že by zaměstnanci Šípku polevili ve vztahu k ochraně přírody, ale kvůli tomu, že recyklovaný papír je těžší. To přináší nadměrné náklady.
"Čtyři archy recyklovaného papíru rozměru A4, ze kterých je náš zpravodaj složen, váží o dva gramy více než stejné archy papíru běleného. A to je přesně hranice, kdy platíme poště o dvě koruny na výtisku více," naznačil včera hospodář Šípku Petr Resch.
Když si pracovníci organizace vynásobili tyto "pouhé" dvě koruny počtem výtisků za měsíc a počtem vydání do roka, zjistili, že za ušetřené peníze pokryjí náklady spojené s nákupem papíru, inkoustu a toneru na celoroční vydávání zpravodaje. "Cena klasického a recyklovaného papíru se přitom od sebe příliš neliší," uzavřel Petr Resch.

Kutná Hora - Bývalou skládku nedaleko kutnohorského předměsí Karlov rekultivují příslušníci místního 152. záchranného vojenského praporu. Areál o rozloze asi šest hektarů se nachází vpravo vedle silnice na Církvici.
"Letos je v plánu pouze část skládky. Začalo se koncem loňského roku a skončit budeme muset v březnu, kdy začíná vegetační období. Uvidíme, kolik toho stihneme," sdělil velící důstojník Petr Seidl. Na práci se podílí osm profesionálních vojáků. V budoucnu by v tomto prostoru měly být vysázeny listnaté a jehličnaté stromy.

Benátky nad Jizerou - Ročně se na benátecké skládce zpracuje přibližně 200 tisíc tun odpadu. Část odpadu je díky moderním technologiím opět využita. Skládka je v provozu už deset let a patří mezi nejmodernější v celé republice. Může se pochlubit unikátními technologiemi na úpravu odpadních vod, jímání skládkového plynu či recyklační plochou. Skládku provozuje město Benátky se společností AVE CZ. Investice za deset let existence skládky dosáhly řádově několika set milionů korun. Kapacita sládky je 4,5 milionu krychlových metrů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů