Pátek, 26. dubna 2024

Agentura CzechTrade otevřela ve Vídni kancelář

Agentura CzechTrade otevřela ve Vídni kancelář

Čeští exportéři do Rakouska mohou od úterý prvního února využívat služeb nového zastoupení vládní proexportní agentury CzechTrade ve Vídni. "Přítomností naší kanceláře chceme usnadnit českým exportérům vstup na tento trh a pomoci jim získat maximum aktuálních informací a kontaktů. Zároveň chceme prezentovat české firmy jako spolehlivé a vyspělé partnery pro obchod i dlouhodobou spolupráci při vývoji a výrobě," vysvětluje důvod založení kanceláře generální ředitelka CzechTrade Jitka Hanzlíčková.

Překážky v obchodě
Nehledě na geografickou blízkost a rozvinutost vzájemného obchodu existuje dosud v obchodních vztazích obou zemí řada odlišností. Pro české i rakouské podnikatele z některých oborů přetrvávají i bariéry, především při poskytování služeb (příkladem je stavebnictví v přechodném období).
Kancelář by také měla pomoci s navazováním kontaktů a spolupráce při vstupu na další trhy a v uplatnění oborových vývozních aliancí.

Zájem Rakušanů roste
S českými firmami dnes obchoduje přes šest tisíc rakouských podniků. Nejčastěji projevují zájem o výrobní kooperace, a to především ve stavebnictví. Právě v tomto odvětví však dosud existuje řada překážek.
Velice často je z Rakouska poptáváno dřevo a výrobky dřevozpracujícího průmyslu, stavební materiály, chemické výrobky, sklo, papír a papírenské výrobky. Významným odvětvím pro výrobní spolupráci a outsourcing je i strojírenství, zejména ve strojních komponentech a zpracování kovů.
České firmy mají v Rakousku šanci také v oblasti informačních technologií, biomasy a potravinářství (kvalitní potraviny a nápoje výjimečného charakteru).
Významné příležitosti pro výrobce z České republiky jsou i v oblasti průmyslových chemikálií, léčiv či bezpečnostních zařízení.
"Letos bychom se chtěli věnovat především IT technologiím, oblasti zpracování biomasy a stavebnictví. Jedná se o obory, v rámci kterých vznikly či v blízké době vzniknou v Česku vývozní aliance. Podle našeho názoru a zkušeností pro ně existuje na rakouském trhu prostor," odhaluje nejbližší plány ředitel zastoupení CzechTrade ve Vídni Ivan Papoušek. Ten se na vedení zastoupení připravoval v Rakousku již vloni a asistoval řadě firem. "Domnívám se, že i přes současnou vysokou dynamiku růstu vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi potenciál ještě dlouho nebude vyčerpán," dodává.

Podpora rakouským firmám
Kancelář chce usnadnit a urychlit také vstup rakouských firem na český trh.
Díky speciálním databázím a s využitím internetu dokáže agentura CzechTrade najít zahraniční firmě obchodního partnera či dodavatele v Česku velmi rychle - zpravidla do pěti pracovních dní. Rakouská firma jen vyplní elektronický formulář s údaji jako druh a množství poptávaného množství, jediným kliknutím jej odešle a nejpozději do týdne obdrží od agentury CzechTrade informace o českých firmách, které jejím požadavkům vyhovují.

Bezplatné služby
CzechTrade nabízí rakouským firmám podpůrné a zcela bezplatné služby šité na míru takovým požadavkům - například CIPAS, YCS či incomingové mise.
Taková podpora rakouským společnostem otevírá možnosti pro mezifiremní spolupráci rakouských a českých firem ať již ve výrobě, nebo při společném pronikání na třetí trhy.


Perspektivní odvětví pro české exportéry
automobily a nákladní vozy, malé traktory, strojírenství
informační technologie, počítačový software, know-how pro tvoření PC software, zařízení pro telekomunikace
průmyslové chemikálie, plastické materiály a pryskyřice
zařízení pro kontrolu znečištění životního prostředí
zdravotnická zařízení, zařízení pro laboratoře, léčiva a farmaceutika
bezpečnostní zařízení
cestovní ruch
"prémiové" potraviny a nápoje (výjimečného charakteru)
Zdroj: CzechTrade

Velice perspektivním a strategickým oborem je v Rakousku využívání biomasy a obnovitelných zdrojů energie. Země je silně ekologicky zaměřena a projevuje se to i ve spotřebě paliv.
Každoročně roste například spotřeba peletek (podle odhadů až o sto procent), stále více se instalují kotle na biomasu i v jednotlivých domácnostech.
Kolem devadesáti procent všech potřebných výrobků a zařízení se v současné době dováží. Předloni dosáhl objem dovozů částky téměř jedné miliardy dolarů, přičemž vláda vyčlenila více než 2,6 miliardy dolarů na plán ochrany obyvatelstva a životního prostředí do konce roku 2007.
Některé projekty se již začínají realizovat, jiné jsou ve stadiu příprav a vyhlašování tendrového zadání s účastí zahraničních firem. Pro marketinkovou podporu českých výrobců v Rakousku je vhodná účast na veletrhu Energiesparmesse ve Welsu ve dnech 3. až 6. března. Zde bude představena i aliance Czech Biomass Team.
Druhým prioritním oborem, kde se mohou uplatnit české firmy, jsou stavební materiály. Pro rakouské stavebnictví znamenal loňský rok odražení se ode dna a nyní dochází k jeho růstu. Ten v dalších letech však nebude tolik ovlivňovat nová výstavba, nýbrž přestavby a rekonstrukce. Jde o celoevropský trend, který souvisí s klesající porodností a stárnutím obyvatel.
Avšak i trh s novými stavbami by se měl v dalších letech vyvíjet pozitivně a opět by se měl začít zvyšovat počet nově vydaných stavebních povolení. V příštích pěti letech až na 45 tisíc. Jedná se ale pouze o expertní odhad rakouského statistického úřadu.
I přesto, že Rakousko je samo dodavatelem různých stavebních materiálů, zaznamenal CzechTrade zvýšenou poptávku z rakouské strany po českých výrobcích pro stavebnictví (izolační sklo, dřevo, obkladové materiály). Tuzemské firmy si přitom udržují cenovou výhodu. Čeští vystavovatelé se představí na veletrhu Euro-Haus v Riedu ve dnech 3. - 11. září.
Autor je ředitelem kanceláře CzechTrade ve Vídni

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů