Úterý, 23. dubna 2024

Na Ohři začnou pracovat dvě nové elektrárny

Na Ohři začnou pracovat dvě nové elektrárny
Libočany, Žatec - Ještě letos se pravděpodobně začne stavět u jezu na řece Ohři v Libočanech malá vodní elektrárna. Vyroste na pravé straně po směru toku. Má jít o příjezovou elektrárnu, takže délka vtoku i odtoku bude minimální. Úřady už vydaly územní rozhodnutí, v nejbližší době začne stavební řízení.
"Výrobu elektřiny v Libočanech zajistí dvě Kaplanovy turbíny. Součástí elektrárny s instalovaným výkonem 640 kW bude i nová trafostanice, odkud půjde vyrobená elektřina do rozvodné sítě," sdělil Radek Kašpar z firmy Hydroka, která malou vodní elektrárnu na libočanském jezu projektovala. Investorem je firma Reno Energie.
Ve stejné fázi příprav je i chystaná výstavba malé vodní elektrárny o několik set metrů po proudu - na žateckém jezu. Tam bude stát na opačném, levém břehu. Řeka Ohře se hlavně díky svému širokému spektru ryb v oblasti má přitom stát evropsky významnou přírodní lokalitou. "Je jasné, že výstavba elektráren bude zásahem do řeky. Myslím, že se ale podařilo při přípravě staveb zajistit maximální ochranu pro vodní živočichy, hlavně migrující druhy ryb. To má zajistit několikastupňová ochrana. V Libočanech se bude zároveň se stavbou upravovat rybí přechod, v Žatci má být postaven nový," uvedl Petr Janda, vedoucí odboru životního prostředí žatecké radnice. Přímo u vtokových a odtokových míst u elektrárny mají být instalována zařízení pro odpuzování ryb. K tomu má sloužit elektrický proud, daná místa budou neustále pod napětím, což má ryby odpuzovat. Naopak u rybích přechodů má být zařízení na vábení ryb, které má čeřit a prokysličovat vodu. Taková místa ryby naopak vyhledávají.
Při maximálním výkonu poteče do obou turbín 30 metrů krychlových vody, což je v Žatci na Ohři průměrný průtok. Elektrárny musí zachovat i část vody volně protékat přes jez, takže při menších průtocích bude jejich výkon klesat. "Na turbínách se dají natáčet lopatky oběžného kola a tím regulovat jejich výkon. Elektrárna může fungovat až do průtoku 2,5 metru krychlových za vteřinu, kdy jede na minimální výkon jedna turbína, druhá je vypnutá," popsal Radek Kašpar.

Výstavba nových malých vodních elektráren souvisí se závazkem Česka vůči Evropské unii. Podle něj by se do roku 2010 u nás mělo vyrábět 8% elektřiny z obnovitelných zdrojů. Proto se nyní podporuje výstavba vodních a větrných elektráren a také výroba elektřiny z biomasy. V současné době se v Česku vyrábějí zhruba čtyři procenta elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Evropská unie plánuje do roku 2010 vyrábět na svém území až 22 procent takovéto ekologické energie.
V oblasti Lounska, Žatecka a Podbořanska v současné době funguje na Ohři a na Blšance několik malých vodních elektráren. Jejich výkon je ale několikanásobně nižší než na chystaných elektrárnách v Žatci a Libočanech.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů