Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Olomouc Odborníci doporučují v těchto mrazivých dnech přikrmovat ptactvo. Již deset let se touto činností v rámci ekologického projektu zabývají i děti z mateřinky vMichalském stromořadí v Olomouci." Nejenže sypeme ptáčkům do krmítka, ale vyrábíme pro ně také kuličky z tuku, rozinek a špeku, na drátky navlékáme kousky ovoce, zeleniny i ořechů a umisťujeme je do parku," řekla ředitelka školky Věra Chlupová.
Podle prezidenta Moravského ornitologického spolku v Přerově Petra Šafránka by se měli v zimě krmit hlavně sýkorky, zvonci, pěnkavy, kosi a brhlíci, mrazy jsou přitom ohroženy především drobnější druhy sýkorek." Přes zmrzlé větve se totiž nedostanou k potravě, kterou tvoří hmyzí larvy a vajíčka," vysvětlil. Šafránek doporučuje sypat ptáčkům do krmítek slunečnicová semínka, pro samotné sýkorky je prý nejvhodnější lůj.

Evropská komise poukazuje na závěry evropských vědců, podle kterých je ve vysoké atmosféře nad Arktidou doposud nejnižší teplota, která tam kdy byla zaznamenána, což můze vést k dalšímu nezanedbatelnému snižování ochranné ozónové vrstvy. Důležitým nástrojem EU pro předvídání vývoje ozónové vrstvy je evropská výzkumná iniciativa SCOUT-03.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k Akčnímu plánu využití biomasy jako obnovitelného zdroje energií. Jedním z cílů energetické politiky EU je dosáhnout 12 % podílu obnovitelných energetických zdrojů na celkové spotřebě do roku 2010. Pro výrobu energií z biomasy to znamená navýšení o 74 Mtoe (millions tonnes of oil equivalent) oproti roku 2001 v tomto rozčlenění - elektřina 32 Mtoe, teplo 24 Mtoe, bio-paliva 18 Mtoe. Při současných trendech však bude dosaženo zřejmě pouze 18-19 % z celkového cíle. Proto se Evropská komise ptá na názory, návrhy a doporučení odborné veřejnosti, které by mohly přispět k zvýšení podílu biomasy na celkových energetických zdrojích.
Konzultace je otevřena pouze do 28.2.2005 na adrese:
http://europa.eu.int/comm/energy/res/biomass_action_plan/index_en.htm

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroen nesplnila v lednu svůj plán výroby kvůli nedostatku emisních filtrů, které se používají u aut s dieselovým motorem. Filtry zabraňují úniku škodlivin do ovzduší. Automobilka tak musela v lednu omezit produkci ve čtyřech francouzských továrnách a vyrobila o patnáct tisíc méně aut, než plánovala. Mluvčí společnosti tak včera potvrdil zprávu časopisu Automotive News Europe. PSA byla průkopníkem při používání filtrů, které omezují exhalace částic znečišťujících vzduch a způsobujících zdravotní problémy.

Lidé ve Valašském Meziříčí si stěžují, že jim místní slévárna Zekom znepříjemňuje život svým zápachem. O změření čistoty ovzduší v ulici Na Mlynářce a přilehlém okolí požádalo meziříčskou radnici občanské sdružení Za Krásno krásnější.
"Když odlévají, šíří se z podniku palčivý zápach. Ve svých bytech se doslova dusíme," stěžuje si iniciátorka žádosti Marie Klinkovská.
Zdejší obyvatelé jsou podle ní bezradní. "Česká inspekce životního prostředí tvrdí, že je vše v pořádku. Má-li přijet měřit hygiena, slévárna o tom ví předem, omezí provoz a je zase v normě," dodala. Vedení slévárny považuje protesty lidí za nepodložené, protože podnik žádné normy neporušuje. Lokalita, v níž stojí, je navíc v územním plánu vedena jako průmyslová zóna.
"Problém spočívá v zastaralé technologii," řekla místostarostka Dagmar Lacinová (ČSSD). "Podnik sice snížil produkci oxidu uhelnatého a prachu, životní prostředí je však v dané lokalitě stále špatné," dodala Lacinová.
Požadavek, aby město zajistilo nezávislé měření, o kterém nebude firma předem vědět, radnice odmítla. "Bylo by to drahé a neprůkazné. V případném soudním sporu by výsledky měření neměly hrát žádnou váhu," řekl vedoucí odboru životního prostředí Rostislav Frydrych. Naději pro občany podle něj může přinést příští rok, kdy vstoupí v platnost pachové normy.

OSTROV - Ekologické znečištění ropnými látkami pod bývalými kasárnami v někdejším klášteře v Ostrově na Karlovarsku je vyšší, než se původně předpokládalo. Právo o tom informoval zástupce ostrovského starosty Milan Matějka (ČSSD).
"Možností sanace prostoru je více, například formou odbagrování znečištěné zeminy nebo odčerpáním pomocí vrtů, takže nelze nyní říct, o kolik bude sanace území dražší," uvedl Matějka s tím, že není ještě ani dokončen průzkum v lokalitě. Původní odhady na likvidaci ekologické zátěže byly na 820 tisíc korun. "Určitě to bude nyní řádově více," dodal pouze. "Podzemní vody ani tok řeky Bystřice nejsou ohroženy," poznamenal. Město chce sanaci prostoru provést s finanční podporou Evropské unie, a to buď v rámci projektu Historický Ostrov, na jehož realizaci již město zažádalo o podporu, anebo prostřednictvím zvlášť podané žádosti z programu Unie na sanaci ekologických zátěží. V místě má v budoucnu vzniknout Ekocentrum.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů