Sobota, 20. dubna 2024

Zákon o rychlé stavbě dálnic se opět komplikuje

Zákon o rychlé stavbě dálnic se opět komplikuje
Stavba dálnic a dalších silnic se má usnadnit a zrychlit, ale schvalování příslušného zákona se týden od týdne komplikuje.
Stojí za ním většina zástupců ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, podle kterých je nezbytné co nejdříve zjednodušit povolovací řízení a dopředu vládě umožnit, aby vyhláškou stanovila, jaké komunikace se mají ve veřejném zájmu postavit. Musejí ale překonat stupňující se odpor pravice a ekologů, podle kterých taková úprava příliš posiluje postavení státu a narušuje nedotknutelnost vlastnických práv.
Proti se v poslední chvíli postavilo i Ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho šéf Jiří Paroubek (ČSSD) se obává, že přijetí poslaneckého návrhu může zpomalit už léta chystanou rekodifikaci stavebního zákona. A ten jeho resort právě posílá do připomínkového řízení.
Proti dalším odkladům je poslanec ČSSD Jaromír Schling. "Na můj návrh se hlasování odkládá z dneška na pátek, ale jen proto, abychom si ještě vyjasnili některé věci. Pak je nutné zákon schválit. A jsem přesvědčen, že se tu pro něj najde hlasů dost," zdůrazňuje.
To samé říkají i mnozí podnikatelé. "Je to pro nás důležité. Jednotlivci i instituce často stavby brzdí, a tak doufáme, že zákon konečně projde," říká šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. I ve světě je podle něj normální, že legislativa pomáhá při budování důležitých staveb. "Vinou obstrukcí jsme ztratili dva roky na dálnici D8 do Drážďan. Její úsek těsně u hranice jsme začali stavět až vloni a to příští rok má být na základě mezivládní dohody s Německem komunikace v provozu," říká také generální ředitel firmy Strabag Jiří Svoboda.
Ve sněmovně odmítá zákon ODS a unionisté. Stoprocentně za ním nestojí ani lidovci. V ČSSD odpůrce vede bývalý ministr pro životní prostředí Miloš Kužvart a říká: "Zhruba deset je nás proti a stejný počet váhá. Uvidíme."
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů