Pátek, 29. března 2024

Zelený týden 2005 - Komise vyhlašuje soutěž pro školní děti

Zelený týden 2005 - Komise vyhlašuje soutěž pro školní děti

Evropská komise zve školní děti z členských a kandidátských států EU ve věku mezi 6 a 16 lety k účasti v soutěži škol v rámci pravidelné akce Zelený týden. Tématem letošního, již pátého, ročníku soutěže je změna klimatu. Mladší školní děti mohou soutěžit v kresbách a malbách, starší děti mají zasílat krátká digitální videa na stejné téma. Výsledky soutěže budou prezentovány při Zeleném týdnu  od 31. května do 3. června 2005 v Bruselu.

 

Tři nejlepší účastníci v každé kategorii vyhrají cestu do Bruselu (v doprovodu rodiče nebo opatrovníka), při které získají cenu a navštíví Evropskou komisi. Soutěž je otevřena všem školám z členských a kandidátských států EU. Při výběru oceněných děl bude Evropské komisi asistovat panel učitelů a odborníků na životní prostředí z celé Evropy. Soutěží se ve dvou kategoriích: děti ve věku 6 – 10 let v kresbě či malbě a děti ve věku 11 – 16 let v krátkém digitálním videu.

 

V soutěži pro mladší děti se mají zasílat kresby či malby ilustrující pohled malých autorů na změnu klimatu a související problémy. Děti mohou namalovat možné změny ve svých místních ekosystémech způsobených globálním oteplováním nebo znázornit, jak předcházet znečišťování ovzduší a globální změně klimatu. Díla dvaceti nejlepších účastníků budou vystavena na výstavě Zeleného týdne.

 

Starší děti mají pracovat ve skupinách několika žáků. Mají připravit krátká (max. 3 minuty) videa o změně klimatu, a to bez textu a mluveného slova. Videa by měla ukazovat, co způsobuje změna klimatu a co mohou lidé změnit proměnou svého chování. Díla nejlepších dvaceti účastníků (důraz bude kladen na tvůrčí přístup) budou k shlédnutí na výstavě Zeleného týdne.

 

Díla je nutno zaslat nejpozději do 15. března 2005 v naskenované nebo digitální podobě pouze prostřednictvím jednotlivých škol, a to Generálnímu ředitelství pro životní prostředí za použití formulářů na internetových stránkách Soutěže škol Zelený týden, které jsou dostupné ve 20 jazycích na webové stránce: http://europa.eu.int/comm/environment/youth/index_en.html.

 

Podrobnosti rád osvětlí Chris Coakley z organizačního štábu Zeleného týdne 2005 – e-mail chris.coakley@eun.org.

 

Další informace:

http://www.greenweek2005.eun.org

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů