Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ambrozek zamítl dovoz odpadů z Německa
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek zamítl na doporučení své rozkladové komise dovoz odpadů z Německa do liberecké spalovny. Včera to oznámila mluvčí ministerstva Karolina Šůlová. O povolení žádala společnost z Mnichova, která chtěla do spalovny dovézt 6000 tun odpadu k likvidaci. "V daném případě se nepochybně jedná o dovoz odpadu za účelem odstranění. Ten je podle zákona o odpadech zakázán," vysvětlil své rozhodnutí Ambrozek.
Ambrozek jen potvrdil předchozí verdikt úředníků svého ministerstva, kteří dovoz zamítli. Ministrovo rozhodnutí je podle Šůlové konečné a nelze se proti němu odvolat. Ministerstvo však nyní posuzuje další tři žádosti o dovoz odpadů ze zahraničí do Liberce. "Zatím se nerozhodlo," řekla.

Města a obce nevýhodně vymáhají dluhy od obyvatel. Místo, aby dluhy vymáhaly samy, využívají služeb exekutorů, což vymáhání často výrazně prodražuje.
Na problém nevýhodných exekucí upozornil veřejný chránce práv Otakar Motejl, který dostal stížnosti ze tří obcí v okrese Louny. Například vymáhání 250korunového poplatku za odvoz komunálního odpadu by obecní úřad stálo v případě, že by obec dluh sama vymáhala, jenom o několik set korun více, než je dlužná částka. Když si ale najalo advokáta a dluh vymáhal exekutor, tak náklady stouply až na dvanáct a půl tisíce.

Šumná Téměř tři tisícovky prací dětí z 291 škol a školských zařízení z celé republiky se sešlo v pátém ročníku dětské výtvarné soutěže Příroda kolem nás, jejímž vyhlašovatelem je Dům dětí a mládeže v Šumné a Správa Národního parku Podyjí. "Posláním soutěže bylo zachytit zážitky, které děti získaly návštěvou chráněných území, a umocnit v nich vliv přírody na rozvoj jejich ekologického cítění a vnímání,"potvrdil Miloslav Šnajdar, reditel šumenského domu dětí. Výběr nejlepších prací si mohou všichni zájemci prohlédnout na výstavě v prostorách Návštěvnického střediska Správy Národního parku Podyjí v Čížově. Tam se mohou na práce podívat v sobotu 23. dubna u příležitosti Dne Země a bude otevřena až do 30. října 2005. Potom výtvory poputují do Domu dětí a mládeže v Šumné a na další místa Znojemska. Oceněné práce bude také možno shlédnout na internetových stránkách pořadatelských organizací.

Brno Z brněnských ulic mizí stále více stromů. Ekoaktivisté vytáhli další trumf, jak proti kácení dřevin bojovat - chtějí, aby do něho mohli více mluvit řadoví lidé. Začali proto na internetu zveřejňovat všechny zásadní případy plánovaného kácení stromů. Na stránkách www. veronica. cz spustila ekologická poradna Veronica databanku žádostí o povolení k odstranění dřevin. O podklady už v říjnu o ficiálně požádala všech 29 radnic městských částí. "U Chrlic, Starého a Nového Lískovce či Brna- severu byla taková žádost v podstatě jen formalitou,"uvedla Hana Chalupská z poradny. Jiné radnice však na žádost vůbec nezareagovaly. Starosta Brna- jihu Josef Haluza zdůrazňuje, že přístup některých lidí, kteří se ekologií zabývají, nezohledňuje bezpečnostní rizika. "Nevezmu si na svědomí, pokud starý rozpadající se strom zraní nebo dokonce zabije maminku s kočárkem či cyklistu na cyklostezce,"řekl. I oni sice údaje do databanky poskytli, ale starosta si vyhradil účast při projednávání závažných případů.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (mach) - Ukázkovou salaš chtějí vybudovat ochránci přírody ve Valašském Meziříčí. "Chceme si od města pronajmout bývalý vepřín. Do péče o zvířata mohou zapojit turisté, školáci či handicapovaná mládež. Zkusili by si podojit kozu, sušit seno či vykydat hnůj," řekl ekolog Milan Orálek. "Je to užitečná věc a město ji podporuje," reagovala místostarostka Dagmar Lacinová. Projekt, který by měl být financován z EU, přinese i nová pracovní místa.

Mnohokrát bylo v minulosti v médiích zmíněno obrovské zařízení pro ukládání odpadu v Buštěhradě. Nyní se pozornost úředníků v čele s ministerstvem životního prostředí soustředí k nedaleké skládce v obci Zájezd. Sice zdaleka není tak rozsáhlá jako buštěhradský gigant, je však trnem v oku mnohým lidem z blízkého okolí. Přestože Česká inspekce životního prostředí vydala rozhodnutí o peněžité sankci a opatření k odstranění haldy, je předpoklad, že došlo k porušení povinností vyplývajících ze zákona o odpadech. Přerušení řízení krajského úřadu mělo být pro majitele směrodatné. Nerespektoval ho, aby nemusel skončit s provozováním živnosti. Činnost na skládce do dnešních dnů neustala. Proč také, když v okolí pořád vyrůstají stovky nových rodinných domů a stavební firmy potřebují místo, kde se mohou přebytečného materiálu zbavit. Halda v Zájezdu, kterou řada lidí v obci nechce, je pro ně ideální lokalitou. Říkám si, co by se stalo, kdyby ministerstvo rozhodnutí inspekce potvrdilo. Byl by majitel skládky schopný haldu odpadu na své náklady odklidit, nebo by se vlk nažral a koza zůstala celá?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů