Pátek, 19. dubna 2024

Skončila doba levných energií

Nový energetický zákon umožňuje firmám volné obchodování s energiemi a podniky si nyní mohou svého nového dodavatele elektřiny vybrat.
Skončila doba levných energií
Prakticky všichni distributoři elektřiny však uvolnění trhu využili ke zdražení. Letošní rok tak přinesl očekávanou liberalizaci trhu se elektřinou, ale zároveň i vzestup jejích cen. Cena se nyní nově skládá z platby za silovou elektřinu (cena silové elektřiny, tj. čisté energie bez dalších nákladů) tvoří polovinu z výsledné ceny, stálého poplatku za distribuci a platby za množství dodané elektřiny. Ne všude však bude mít zdražení elektrické energie stejný dopad, vzhledem k rozdílnému vývoji cen v regionech podle místních distributorů. Zatímco např. elektřina výrazněji podraží na jižní Moravě a na východě Čech, v jižních Čechách by měla být naopak o něco levnější protože německá společnost E.ON, která ovládla distributory na jihu Čech a na jižní Moravě, hodlá srovnat ceny v obou regionech. Na Severní Moravě podle odhadů Energetického regulačního úřadu může zdražení v kategorii podnikatelského maloodběru v průměru o 12,4 %

Výrazné zdražení elektřiny přinese problémy českým firmám, které budou kupovat elektřinu dráž než loni o desítky procent - odhady hovoří o 10 - 30%, více letos platí odběratelé i za plyn, jehož ceny na světovém trhu prudce vzrostly už loni, a za vodu. Ceny plynu se odvíjejí od světových cen ropy, a ty byly uplynulém roce extrémně vysoké - ropa i produkty z ní vyráběné, jako jsou těžké a lehké topné oleje, rozhodující pro cenu plynu, za posledních šest měsíců podražily o více než 30 %, a přes 80% z výsledné ceny tvoří nákupní cena, komentuje vývoj na trhu energetických surovin Blahoslav Němeček z Energetického regulačního úřadu.

Zdražuje se elektřina, plyn i uhlí

V letošním roce se díky prudkému růstu cen ropy podstatně zvedla i cena propanu, topného oleje a zemního plynu, který navíc dosáhl své rekordní cenové úrovně.

Navíc prognózy vývoje cen ropy nejsou zrovna příznivé a v roce 2005 lze očekávat další zdražení. Stejně jako se v minulosti sblížily ceny pohonných hmot u nás a v Evropě, začnou se v příštích letech přibližovat cenové úrovni EU i ceny zemního plynu, který je v současné době například v Německu dražší o více než 100% než u nás.

Důsledkem růstu ceny plynu a elektřiny bude i růst cen uhlí. Hlavní důlní společnosti (s výjimkou OKD) už v loňském roce ohlásily zdražení. Např. Severočeské doly počítají se zhruba pětiprocentním růstem cen, Sokolovská uhelná o 1,5 %, Mostecká uhelná hodlá kopírovat inflaci a promítat do cen další vlivy jako nákupy dražších energií, úhradu škod, které vznikly v krajině při důlní těžbě, apod.

Ceny energií v ČR se tak počátkem letošního roku vyhouply na svá historická maxima, a v důsledku přizpůsobování cenové struktuře EU budou muset odběratelé počítat s tím, že i český trh se bude muset přizpůsobit vyšším cenám energií v zemích Evropské unie. A i v budoucnu lze čekat postupný vzestup cena silové energie, a její velkoobchodní cenu .

Pro podniky to znamená nové, miliónové výdaje. Největší dopad bude mít vzestup cen energií zřejmě na malé a střední firmy, kterým u těchto položek náklady porostou víc než inflace, odhadovaná letos na 3 až 4 %. Zdražení buď mohou firmy promítnout do ceny výrobků, což však konkurence na trhu často neumožňuje, nebo musí hledat jiná řešení úspor, včetně např. propuštění pracovníků.

Spotřeba zvyšuje poptávku i cenu

Zvyšování cen energií však netrápí zdaleka jen české firmy, ale těžkou hlavu z něj mají i ve vyspělých zemích.Výrazným faktorem, který může zasáhnout do cen energií a surovinových zdrojů je totiž jejich spotřeba "velkoodběrateli" v podobě velkých států, které nyní prožívají rozmach své ekonomiky, jako jsou Brazílie, Rusko, Indie a Čína (někdy označované zkratkou BRIC). Pokud jejich ekonomika poroste současným tempem, budou v příštích letech potřebovat víc a víc energie. U Číny jsou si tím ekonomové prakticky jistí, a už jen to znamená, že cena fosilních paliv na světovém trhu se tedy bude kvůli rostoucí poptávce zvyšovat. U Evropy se předpokládá, že tento tlak vyvolá větší zájem právě o obnovitelné zdroje energie, které by doplňovaly ubývající zdroje těch tradičních.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů