Pátek, 29. března 2024

Větrné elektrárny ano, ale jen malé

Větrné elektrárny ano, ale jen malé
Velké sloupy s vrtulemi hyzdí krajinu a jsou hlučné, nestavme je, říkají poslanci. Jenže se pletou

Mnohem hlasitěji a v přírodě rušivěji se ve skutečnosti projevují malé větrné elektrárny, říkají odborníci.

PRAHA - Bude se elektřina z větru v České republice vyrábět pouze formálně, nebo "naplno"? Na tuto otázku poslanci odpoví zřejmě už tento týden.
Čeká je totiž poslední hlasování o zákonu, který má podpořit získávání energie z takzvaných obnovitelných zdrojů.
Zákonodárci spolu o této normě debatovali už v pátek. A když přišla řeč na větrné elektrárny, někteří z nich nešetřili téměř katastrofickými scénáři.
"Ve dne v noci je ruší hluk rotorů, sloupy jim brání volně pohlédnout do krajiny, ve dne se po zemi míhá obrovský stín točících se listů elektráren. Měli bychom se poučit a nevydávat se stejnou cestou," přibližovala svým kolegům například poslankyně Helena Mallotová (ODS), jak prý nyní vidí větrné elektrárny lidé v Německu.
Němci přitom teprve před pár dny otevřeli na severu své země největší větrnou elektrárnu světa, která dokáže zásobovat energií až čtyři a půl tisíce domácností. Podle Mallotové by se v Česku větrné elektrárny měly stavět, ale pouze ty malé s nízkým výkonem. K tomu se přiklonili i ostatní poslanci, kteří mají za to, že malé elektrárny na vítr jsou lepší než ty robustnější. Definitivní rozhodnutí je čeká při hlasování tento týden.
Podle odborníků se poslanci mýlí. "Několik velkých elektráren ruší v krajině méně než lesy malých, které by vyrobily stejné množství elektřiny jako ty velké. Velké elektrárny se otáčejí pomaleji, jsou to novější a tišší technologie," říká Petr Holub z ekologického Hnutí Duha. S jeho názorem souhlasí i Miroslava Kolačná z České společnosti pro větrnou energii. "Lidé nerozlišují typy větrných elektráren. Dnes už máme novější technologie, které nedělají hluk a ani neohrožují například ptáky, jako tomu bylo dřív," řekla Kolačná.
Poslanec a bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) se však přiklání k argumentům svých kolegů ve sněmovně.

Esteticky nezapadají

"Je to estetická otázka. Velké, i stometrové větrné elektrárny se do české krajiny nehodí. Já říkám ano obnovitelným zdrojům, ale myslím, že bychom se měli zaměřit spíše na spalování biomasy," řekl Kužvart. Podle něj se musí brát v potaz i připomínky lidí, kteří na mnoha místech sepisují petice a žádají referenda, protože větrnou elektrárnu ve své obci nechtějí.
Zákon obnovitelných zdrojích poslanci projednávají už rok. Norma je klíčová, Česko se zavázalo směrem k EU, že do roku 2010 bude vyrábět 8 procent energie z obnovitelných zdrojů. Zatím jsou to asi dvě procenta. Pokud by zákon neprošel, Česko přijde o investice v řádu desítek miliard korun.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů