Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

MKF Tony otevřela v Proseči u Skutče na Chrudimsku závod na recyklaci televizí a monitorů, který může ročně ekologicky likvidovat zhruba 1000 tun vyřazených. Recyklací obrazovek se zabývají také Technické služby města Prahy a ostravská společnost OCR.

Staré pneumatiky jsou v ČR recyklovány pouze na jedné lince ve firmě Montstav Cz, která zpracovává hlavně materiál dovezený ze zahraničí. Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby bylo od příštího roku zpracováno 6200 tun pneumatik, vrácených v ČR.

Objevili ameriku
V americkém Senátu se již potřetí od roku 2003 objevil návrh zákona, který má nařídit odvádět z každého prodaného počítače a monitoru deset dolarů do fondu na ekologickou likvidaci. Podobný systém funguje již deset let ve Švýcarsku, kde se likvidační poplatek vztahuje také na domácí elektrické spotřebiče (podle ceny) a na bílé zboží (podle váhy).

Astronomická družice SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) byla vypuštěn koncem roku 1995 a krátce nato byla umístěna do ideální stabilní pozice, kde může balancovat mezi gravitačními silami Země a Slunce. Zůstává tak vzdálená přibližně 1,6 milionu kilometrů od naší planety a neustále monitoruje Slunce.
Kromě tohoto hlavního cíle pořídila k dnešku také snímky zániku 900 malých komet, které ukončily svou pouť vesmírem v rozžhavené hmotě naší hvězdy. Astronomy toto číslo opravdu překvapilo, do startu družice SOHO bylo známo totiž jen 26 těchto případů.
O objev velké většiny těchto komet se zasloužili amatérští astronomové z celého světa, kteří důkladně analyzují fotografie, pořízené dalekohledy družice. Do toho programu se může zapojit každý, takže i vy se můžete stát objeviteli komety, i když v poslední fázi jejího života. Více informací můžete získat na adrese ares.nrl.navy. Dokonce byla vyhlášena i tipovací soutěž, kdy bude objevena „sebevražedná“ kometa s pořadovým číslem 1000.

Praha (bor) - Stavební firma Geosan Group koupila plzeňskou pobočku dánského koncernu Marius Pedersen, který celosvětově podniká v likvidaci odpadů. Předmětem transakce je část společnosti, specializující se na sanační práce a dekontaminace, zejména v areálu Škoda Plzeň. Akvizicí části Marius Pedersen rozšiřuje Geosan objem prací na zakázkách odstraňování ekologických zátěží. Zakázku na první etapu revitalizace plzeňského areálu za 1,1 miliardy korun získal Geosan Group v minulém roce. Návrat pozemků do původního stavu potrvá deset let a bude stát zhruba šest miliard korun. Geosan Group je v získávání státních objednávek na rekultivace mimořádně úspěšná. Loni třeba vyhrála tendr na vyčištění ostravských lagun za tři miliardy korun nebo odstranění zátěží na Sokolovsku za 250 milionů korun.

Režisér Jan Svěrák kdysi natočil dokumentární snímek o ropácích žijících v odkalištích severočeských průmyslových závodů. Příběh o podivných tvorech libujících si v ropných produktech a výfukových plynech byl dlouho považován za fikci. Dnes je zřejmé, že byl vizionářský. U nejfrekventovanější komunikace v Hradci Králové vystavena oblakům zplodin roste vzácná okrotice bílá. Ochranáři prosadili, že výsadba stromů a keřů, které mají park od rušné silnice chránit, se musí přizpůsobit okrotici. O tom, zda i odkaliště se budou přizpůsobovat ropákům, dosud zprávy nehovoří. Svěrákovo jméno je však nyní ve vědeckých kruzích vyslovováno s nesmírnou vážností.

PRAHA - Šetřit emise skleníkových plynů mohou vedle států i domácnosti. Tuto středu začne platit mezinárodní smlouva, která má snížit celosvětové exhalace skleníkových plynů, a omezit tak nebezpečné trendy plynoucí ze změn klimatu. Jednoduchými úpravami v domácnostech se podle Hnutí Duha může zapojit i veřejnost. Například jen tím, že lidé po dobu, kdy se nedívají na televizi či neposlouchají CD, elektroniku úplně vypnou, ušetří ročně až 224 kilogramů oxidu uhličitého. Tolik Zemi "stojí" podle ekologů rok zapojení těchto spotřebičů v režimu stand-by. Daleko více se dá ušetřit uváženým topením, spotřebou vody, izolací či využíváním hromadné dopravy.

Ekologická stránka a snaha o úplnou recyklaci je současný trend v obalech. Větší poptávka firem po plně recyklovatelných obalech způsobila meziroční nárůst v produkci o 25 %, celkem se u nás vyrobilo vloni 385 tis. tun z vlnité lepenky. Po vstupu do Evropské Unie se také zvětšil export tohoto materiálu o 60 %, vyvezlo se přes 67 tis. tun. Vyplývá to z informací zprávy Svazu výrobců vlnitých lepenek.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů