Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Některé parfémy známých značek prý obsahují přílišné množství škodlivých látek, tvrdí zpráva publikovaná v Bruselu mezinárodní ekologickou organizací Greenpeace.
Odborníci na spotřební chemii ale naopak prohlašují, že se není čeho bát. "Zdravým lidem použití parfému nijak neublíží," tvrdí majitel české společnosti DETA - výzkumný ústav spotřební chemie Jan Novák. Zprávy Greenpeace podle něj bývají plné napůl pravdivých informací.
Autoři studie analyzovali 36 značkových voňavek dostupných na evropském trhu a nalezli nadměrné množství toxických látek, ftalátů či syntetického pižma téměř ve všech testovaných vzorcích. Většina zkoumaných parfémů se proďáváiunás.
"Na Valentýna chceme projevit své city. Darování a používání parfémů by mělo být potěšením, nikoli ohrožením zdraví," uvedl mluvčí české pobočky Greenpeace Zbyněk Havránek.
Hygienici bohužel rozhodování, zda na svatého Valentýna koupit parfém, či nikoli, lidem příliš neulehčili. Prý nemají dost informací...

Žďársko Osm let funguje Sdružení Krajina. Jejich hlavní aktivitou je podpora ochrany životního prostředí. "Máme dvacítku členů. V popisu práce máme nájem chráněných území, o která se staráme, odborný biologický průzkum chráněných živočichů a ekologickou výchovu,"seznámil s náplní činnosti Sdružení Krajina jeho ředitel Milan Daďourek. Právě osvětová a informační činnost tvoří významnou část aktivit sdružení. Kromě besed se školáky zajišťuje Krajina týdenní pobytové programy, v jejichž rámci se děti z celé republiky účastní školy v přírodě v srdci Žďárských vrchů. "V současné době připravujeme vydání drobných publikací. Ještě tento měsíc má vyjít brožura o lesních mravencích a krátce nato publikace přibližující důvody kosení luk,"pokračoval ředitel. V červnu bude znovu zahájeno kosení luk, s nímž Krajině poprvé pomohou kolegové z pražské organizace Brontosaurus. "Kromě ochranářů spolupracujeme také s dalšími subjekty, nechybí ani organizace, které se zabývají sociálními pracemi. Plánujeme, že by nám louky mohli kosit v rámci pracovní terapie klienti sdružení pro podporu osob trpících autismem z Jihlavy. Spolupracujeme rovněž se žďárským výchovným chlapeckým ústavem,"dodal Milan Daďourek.

PLZEŇ - Kalamitní situace na plzeňské čističce odpadních vod, která při velkých lijácích nestačí zpracovávat přitékající splašky, má odstranit nová retenční nádrž.
"Ta by měla zabránit tomu, aby v těchto výjimečných případech nevyčištěná voda neodtékala přímo do Berounky, tak, jak je tomu nyní," řekl Právu náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík (KDUČSL), podle něhož má tato investice stát zhruba 115 miliónů korun. "Pokud to projde zastupitelstvem, požádáme o dotaci Státní fond životního prostředí nebo Evropskou unii," doplnil náměstek. Dotace by mohla pokrýt až tři čtvrtiny celkových nákladů.
Úkolem nádrže, která bude moci zadržet až deset tisíc kubíků vody, je zachycení přívalu z kanalizace ještě před tím než doteče na vlastní čističku. "Nádrž bude mít podle již hotového projektu podobu podzemního objektu umístěného přímo v areálu čistírny odpadních vod a její vybudování si vyžádá demolici několika již nefunkčních staveb," upozornil Náhlík.

Nadřízení odvolali z funkcí šéfa Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Jana Piňose i jeho zástupce Jiřího Malíka. Piňos, někdejší ekologický aktivista, člen sdružení Greenpeace a hnutí Duha, na začátku 90. let bojoval s úřady i s obřími státními podniky, v roce 1996 se sám stal státním úředníkem. "Teď budu bojovat za přírodu pomocí razítek," vzkázal. K zásahům do přírody byli oba odvolaní nekompromisní. Možná až příliš. Tak jako v minulých staletích se příroda i krajina vyvíjely souběžně s lidskou činností, ani dnes nelze přírodu v krajině zcela zakonzervovat. Pokud tam mají lidé normálně žít a rozvíjet se.

KRKONOŠE - Horská služba (HS) ČR, která spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj, nemůže podle zákona do chráněných lokalit Krkonošského národního parku (KRNAP). Nejde při tom jen o výcvik, ale i o záchranné akce. Průniku záchranářů do chráněných oblastí hor zabraňuje zákon o ochraně přírody a krajiny.
"Zákon na nás v tomto nepamatuje, přestože chráněných území doposud využíváme k akcím i výcviku bez většího omezení," přiblížil republikový šéf HS Jiří Brožek. Ochranáři tak mohou členy Horské služby pokutovat v případech, kdy bez předchozí dohody se Správou KRNAP proniknou do zapovězených lokalit národního parku, a to i i při záchraně životů.
"Legislativně to je skutečně takto upraveno. Pokutu jsme však Horské službě doposud žádnou nedali," potvrdil Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP, která v pondělí společně s HS stanovila postup, jak zbavit záchranáře okovů paragrafů.
"Horskou službu jsme vyzvali, ať požádá o výjimku vládu ČR, která ji může jako jediná udělit. Výjimku budeme pochopitelně podporovat. Jde o právní krytí pro obě strany," podotkl Drahný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů