Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nominace na Cenu Josefa Vavrouška

Cena Josefa Vavrouška se od roku 1996 uděluje za aktivní prosazování (trvale) udržitelného rozvoje a za činnost usilující o pozitivní řešení vzájemně spjatých ekologických, sociálních, ekonomických problémů.
Nominace na Cenu Josefa Vavrouška

Nadace Charty 77 a Nadace Partnerství zahajují přijímání nominací na Cenu Josefa Vavrouška

Cena Josefa Vavrouška se od roku 1996 uděluje za aktivní prosazování (trvale) udržitelného rozvoje a za činnost usilující o pozitivní řešení vzájemně spjatých ekologických, sociálních, ekonomických problémů. Cílem ceny je především zviditelnit konkrétní aktivity a počiny  ve prospěch udržitelného rozvoje a životního prostředí, které mohou být dobrým příkladem pro ostatní. Navržen může být kdokoliv, kdo působí na místní, regionální, národní či mezinárodní úrovni, především však občan České nebo Slovenské republiky.

Písemný návrh (nominace) musí obsahovat:

1.)    jméno a příjmení kandidáta, jeho profesi a kontakt (e-mail, tel. nebo poštovní adresa)

2.)    podrobný popis konkrétního činu nebo činnosti, za kterou je kandidát navrhován a v čem je výjimečný. Zejména:

-          stručný popis aktivit kandidáta

-          za co je kandidát navrhován (cca 3 věty odůvodnění)

-          podrobnější odůvodnění – čím je kandidát výjimečný, jak svojí činností přispěl k prosazování změn směrem k udržitelnému rozvoji

-          kdo další může podat reference o kandidátovi (kontaktní tel. nebo e-mail)

3.)    jméno a kontakt (e-mail, tel.) na navrhovatele (zejména pro případ potřeby upřesnění návrhu).

Nominace jsou přijímány do 8. 4. 2005 na

e-mailové adrese: cjv@ecn.cz

nebo poštou na: Nadace Charty 77, Melantrichova 5, 110 00 Praha 1

Pro snazší zpracování návrhů však prosíme o zaslání elektronické verze emailem, pokud je to možné.

Kandidáta na Cenu Josefa Vavrouška může navrhnout kdokoliv (občan, organizace apod.) především z České a Slovenské republiky. Dovolujeme si Vás oslovit přímo s žádostí o zaslání Vašeho kandidáta a věříme, že vzhledem k Vašemu rozhledu se můžeme na Vaše doporučení spolehnout.

Výběr laureáta ceny provede z obdržených návrhů 12ti členná porota složená z odborníků z oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje, osobností veřejného života a zástupců obou nadací. Slavnostní vyhlášení ceny proběhne v předvečer Světového dne životního prostředí dne 2.6. 2005 v Praze.

Podrobnější informace o Ceně Josefa Vavrouška, složení poroty a o oceněných v minulých letech najdete na stránkách:

http://www.nadacepartnerstvi.cz/cestina/souteze/vavrousek.html

http://www.bariery.cz/projekty/ceny/vavrouska.asp

Indira Bornová, Nadace Charty 77, tel: 224 214 452

Tomáš Růžička, Nadace Partnerství, tel: 542 422 771

email: cjv@ecn.cz

Nadace Charty 77 byla založena v roce 1977 ve Švédsku a od roku 1990 působí v Praze. Z podpory nezávislé kultury a lidských práv se její činnost transformovala především na podporu sociálně a zdravotně zaměřených projektů. Rozsah působnosti nadace je široký. Nejznámější je projekt Konto BARIÉRY, který od svého založení v roce 1993 rozdělil handicapovaným přes 111 milionů korun. Z dalších projektů nadace: Počítače proti bariérám, Vyrovnávání šancí, Konto MÍŠA, Ostrovy života. V neposlední řadě nadace uděluje ceny: Cenu Toma Stopparda, Cenu Jaroslava Seiferta, Cenu Františka Kriegla a od roku 1996 Cenu Josefa Vavrouška.

Více na : www.bariery.cz

Nadace Partnerství je společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development. Byla založena v roce 1991 a postupně se vypracovala v největší soukromý zdroj finanční podpory ekologických projektů nevládních neziskových organizací a obcí v ČR. Od svého vzniku podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 110 miliónů korun už na 1500 projektů v oblasti životního prostředí, udržitelného rozvoje a podpory účasti občanů na věcech veřejných. Na jaře 2004 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.

Více na: http://www.nadacepartnerstvi.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů