Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakousko společně s dalšími státy v povodí Dunaje plánuje zlepšit podmínky lodní dopravy na evropském veletoku. Alpská republika a Slovensko nyní chystají projekt na úpravu koryta řeky východně od Vídně tak, aby se v tomto úseku Dunaje zvýšila přepravní kapacita, uvedl státní tajemník rakouského ministerstva dopravy Helmut Kukacka.
Na vodní cestu by se následně měla přesunout část nákladní dopravy, kterou nyní zajišťují kamiony, dodal. Od úpravy koryta Dunaje si Kukacka slibuje postupné zvýšení přepraveného zboží po řece na 30 mil. t ročně. Podle ministerstva se potenciál veletoku - 70 mil. t ročně - využívá jen z jedné desetiny. Současně připravuje Rakousko i modernizaci přístavů. Ve vídeňském přístavu je ve spolupráci se železnicemi naplánována výstavba nového terminálu kombinované dopravy. Na financování projektu se mají vedle státu podílet i soukromí investoři. Plány kritizují rakouské ekologické organizace.

Fond národního majetku uhradí až 320,2 miliónu korun na odstranění ekologických škod, které vytvořila společnost Královopolská před svou privatizací. Vyplývá to z návrhu Ministerstva financí, který včera schválila vláda. Výše garance byla určena výpočtem FNM. Uzavření smlouvy doporučilo také Ministerstvo životního prostředí. Vláda o úhradě škod neúspěšně jednala na sklonku loňského roku i letos v lednu.
Vláda brněnskou strojírenskou společnost počátkem června prodala společnosti Brass za 36,6 miliónu korun.

Na různých místech se včera diskutovalo o Kjótském protokolu, který konečně vstoupil v platnost, a protestovalo proti Spojeným státům, jejichž vláda se nepřipojila. Zatímco jiní hovoří, trojice Belgičanů koná. Nabízí nám: Přispějte k ochraně ovzduší a životního prostředí i po své smrti!
Leckomu je nejspíš jedno, co s ním pozůstalí jednou provedou. Proč se však nenechat pohřbít, případně zpopelnit v ekologické rakvi? Na snímku ji opečovávají dva ze tří vlastníků firmy, která ji vyrábí.
Rakev je zhotovena v ruční manufaktuře z recyklovaných, v půdě snadno rozložitelných materiálů. Když hoří, vzniká méně oxidu uhličitého než při kremaci rakve dřevěné. Přátelé přírody, odpočívejte v pokoji.

Přibližně šestnácti set podniků se týká povinnost ohlásit Českému ekologickému ústavu data o škodlivých látkách, které loni vypustily do životního prostředí. Zatím ji splnily jen některé. Informace, ze kterých úřad vypracuje veřejné registry a mapy znečištění, měly firmy dodat do úterý. "Všichni o tom vědí, část už data poslala, další slíbili, že se co nejdřív ozvou," řekla mluvčí ústavu Rut Bízková. Ústav nechce u podniků vyvolat k nové povinnosti averzi, proto zatím s upomínkami opozdilcům počká.

Akciová společnost Setuza zvažuje, že v olomouckém závodě zvýší produkci metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se používá při výrobě bionafty. Plánuje nárůst z 36 tisíc tun na více než 50 tisíc tun. Vedení firmy očekává, že MEŘO půjde v příštích letech více na odbyt. "Je předpoklad, že se biologická složka bude od roku 2007 přidávat do veškeré nafty. To by samozřejmě znamenalo zvýšení poptávky," řekla tisková mluvčí Setuzy Marie Logrová.
Dodala, že nynější produkci MEŘO Setuza vyváží. Na export se společnost zaměřila po vstupu Česka do EU, kdy stát přestal výrobu MEŘO dotovat. Na tuzemském trhu se bionafta neuplatní, protože je kvůli chybějící státní podpoře stále o dost dražší než ostatní paliva, uvedla Logrová. Vedení společnosti podle ní zatím o rozšíření výroby nerozhodlo s definitivní platností.

Dobrý den, váš kontejner zjistil, že produkujete moc odpadu
Věta z titulku vypadá jako ze scifi, ale nakonec tomu tak není. Guardian Unlimited píše o mikročipech v kontejnerech na odpadky schopných určit, že někdo produkuje "nadměrné množství odpadu". A poté na nepořádníka poslat pořádkovou hlídku, která mu "pomůže" lépe se vypořádat s odpadky. Takže až z místní radnice či úřadu zazvoní u vašich dveří, můžete čekat něco podobného. V budoucnu zcela určitě. Dokonce i v našem kocourkově.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů