Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropa bude usilovat o výraznější podporu vývoje palivových článků na základě vodíku, umožňujících vysokou energetickou účinnost, rozhodla nedávná valná hromada Evropské technologické platformy pro vodík. EU přispěje na tyto projekty v prostřednictvím 6. rámcového programu financemi v rozsahu zhruba 300 miliónů eur, to je však stále výrazně méně, než do těchto technologií budoucnosti investují např. USA a Japonsko. Dosavadní výzkum roztříštěný do řady samostatných vlastních projektů na úrovni států a firem by měla koordinovat skupina odborníků, a Evropané by tak měli dosáhnout lepší efektivitu výzkumu, aby se přiblížili svým zámořským konkurentům.
První funkční palivové články založené na vodíkové technologii už byly vytvořeny, problémem je však zatím jejich technická vyzrálost nedosahující úrovně, která by umožňovala skutečně plnohodnotnou sériovou výrobu. Dalšími otázkami, které musí výzkumníci řešit jsou skladování a distribuce. Jednou z možností budování distribuční sítě je pro první fázi využití současných rozvodů zemního plynu.

Kogenerační jednotku na výrobu elektřiny spalováním bioplynu za necelých deset milionů korun vybudují na skládce v prostoru výsypek Dolů Nástup Tušimice. Zkušební provoz by měl být zahájen v prvním čtvrtletí tohoto roku. Roční objem výroby by měl dosáhnout 170 kilowatthodin elektrické energie, která bude převáděna do sítě Severočeské energetiky. Výtěžek z prodeje elektřiny umožní nezvyšovat výrazně poplatky za ukládání odpadů.
Životnost kogenerace se předpokládá na patnáct let, skládka by měla být v provozu do roku 2030. Společnost v roce 2002 vykázala zisk 3,5 milionu korun při tržbách 23 milionů korun.

Další výrazné snížení emisí sirných a dusíkatých sloučenin ze vznětových (dieselových) motorů připravuje americké ministerstvo životního prostředí EPA. Připravované nařízení snižuje povolený obsah síry v motorové naftě v prvé fázi z dnešních 3000 ppm na 500 ppm (do roku 2007) a v další etapě až na 15 ppm (v roce 2010). Podle odhadů EPA zvýší toto opatření cenu motorové nafty o 7 centů na galon (asi 3,8 litru), avšak čistý dopad na uživatele tohoto paliva bude pouhé 4 centy, neboť ultranízký obsah síry a dusíku v palivu sníží náklady na údržbu motorů. Nařízení o snížení obsahu síry a dusíku v palivu rovněž změní emisní standardy pro stavební, zemědělské a průmyslové stroje s dieselovými motory, které se pak nebudou smět pohybovat na silnicích. Nové emisní standardy vstoupí v platnost v období 2008 až 2015 a zvýší cenu zařízení s dieselovými motory o 1-3 %. EPA odhaduje, že efekt z nařízení bude ekvivalentní odstranění 2 milionů traktorů s přívěsy ze silnic. Zdravo tní prospěšnost nařízení EPA pro obyvatelstvo převýší náklady na realizaci nařízení v poměru 40 : 1.

Kontroverznímu hledání nových nalezišť granátů v Dolní Olešnici na Trutnovsku by již nemělo nic bránit. Pracoviště ministerstva životního prostředí v Hradci Králové vydalo kladné rozhodnutí o povolení průzkumu, které v minulých dnech nabylo právní moci. O průzkumu v sousední obci Dolní Kalná úředníci zatím nerozhodli. Uvedl to ředitel hradeckého pracoviště ministerstva Emil Rudolf. O povolení průzkumu usiluje šperkařské družstvo Granát Turnov. Odpůrci těžby granátů v Podkrkonoší s rozhodnutím o Olešnici nesouhlasí. "Uděláme vše pro to, abychom rozhodnutí zvrátili," řekl Jaroslav Fingr z občanského sdružení Pod Rovněmi. Obci Dolní Olešnice průzkum nevadí.

Inspektoři z Evropské unie budou ode dneška u nás kontrolovat sběr a zpracování živočišných odpadů. Navštíví také asanační podniky, které zpracovávají jateční odpad nebo těla uhynulých zvířat.
Jak řekl Radiožurnálu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, inspektoři EU si během týdne chtějí prohlédnout vybrané masokombináty a asanační podniky. "Mají v úmyslu zkontrolovat, jakým způsobem se nakládá s konfiskáty, s odpady živočišného původu," objasnil účel mise Duben.
Státní veterinární správa letos čeká ještě řadu misí z EU. Významná inspekce, zřejmě ve druhém pololetí, se opět zaměří na zpracovatelské závody a kontroly zdraví zvířat. Lednová inspekce se zabývala dodržováním pohody zvířat v tuzemsku a nezjistila závažná pochybení.
Předtím inspektoři EU zamířili do Česka loni v říjnu, kdy v potravinářských podnicích prověřovali zejména dodržování veterinárních a hygienických předpisů. Nedostatky našli v jednom ze šesti závodů. Šlo o jatka Agroprim Všetice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů