Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Před rokem začala vláda jednat o "evropských ptačích rezervacích". Za její rozhodnutí nyní hrozí sankce od Evropské komise.
Podle projektu evropské soustavy Natura 2000 se musejí teritoria, v nichž hnízdí ohrožené druhy ptáků, přeměnit v rezervace; na těchto územích je nutné omezit činnost, která by mohla ptactvo rušit. Na české vládě bylo, aby teritoria určila; učinila tak loni v prosinci. Proti rozhodnutí se však bouří podnikatelé z oblastí, které budou chráněné. V parlamentu totiž neprošel návrh vyčlenit z rozpočtu peníze na kompenzaci jejich ztrát. Česká společnost ornitologická a sdružení Arnika zase žalovaly Bruselu, že existuje ještě několik míst, která by měla být ptačí rezervací, kabinet však dal přednost výstavbě průmyslových zón a silnic. "Je možné, že dostaneme nějaké sankce nebo že nás Evropská komise vyzve, abychom rezervace doplnili," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Rezervace by měly na našem území vzniknout do roku 2010.

Energetická agentura Rakouska se v uplynulých měsících podílela na zkvalitnění systému environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Jihočeském kraji. Napomáhala tomu, aby veřejnost na území jižních Čech byla aktivně zapojena do řešení problematiky ochrany životního prostředí. "Naši rakouští sousedé nám pomáhali propagovat využívání obnovitelných zdrojů energie. A to prostřednictvím představení demonstrativních projektů, realizovaných v Rakousku i Jihočeském kraji," uvedl Jan Jareš, manažer občanského sdružení AgEnDa. To projekt z oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Jihočeském kraji realizovalo. K tomu získalo téměř osmdesátitisícový příspěvek od Jihočeského kraje.

Odstranit výjimky z vodního zákona, které v současnosti umožňují stavět na vodohospodářsky chráněných územích ropovody a produktovody, požaduje poslanec Národní rady SR za stranu Smer Juraj Blanár. Návrh jeho novely minulý týden schválil Výbor NR SR pro životní prostředí. Druhé čtení zákona o vodách je na programu v březnu. Šéf rezortu životního prostředí László Miklós se nevyhnul ostré kritice kvůli tomu, že chce výjimky zachovat. Popírá, že by ho k tomu vedla snaha Slovnaftu vybudovat na Žitném ostrově nový produktovod na přepravu výrobků z ropy a nákladní terminál v jednom z bazénů dunajského přístavu. Zákon bez výjimek by podle něj způsobil, že staré, nevyhovující ropovody a produktovody by se nikde nemohly nahradit novými a spolehlivějšími.

Brno Jihomoravský kraj se zapojí spolu s Dolním Rakouskem do bilaterálního projektu Dyje- Thaya. Cílem bude posoudit ekologický stav povrchové vody řeky Dyje a navrhnout i případná ochranná opatření. Kraj požádal EU o podporu 300 000 Kč na spolupráci s veřejností, které by se měli věnovat dva úředníci od března 2005 do listopadu 2007. Uvedl to náměstek hejtmana Václav Horák. Hlavním řešitelem projektu za českou stranu bude Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka v Brně. Kraj má na starosti například organizování odborných seminářů a přednášek či vydávání publikací o závěrech projektu Dyje- Thaya. První setkání zástupců Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska se uskutečnilo loni v dubnu ve Weidhofenu, rakouská strana pak předložila svůj návrh na následné schůzce v Hardeggu. "Rada vyzvala také zájemce o podávání žádostí na dotace, a to do 31. března,"uvedl dále Horák. Mohou se ucházet o jeden milion Kč na vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti ekologie a životního prostředí. Druhým dotačním titulem z krajského rozpočtu je pět milionů Kč pro obce a jejich sdružení na vodárenské projekty a vyřešení kanalizací a čištění odpadních vod.

Tábor - Každé město, které je podle zákona o odpadech původcem nebezpečného odpadu v množství nad deset tun ročně, je povinno vypracovat vlastní plán odpadového hospodářství. Musí být hotov do jednoho roku od vyhlášení závazné části plánu odpadového hospodářství kraje.
"Předpokládá se, že zhotovení materiálu bude poměrně finančně náročné. Cena by se mohla vyšplhat až na tři sta tisíc korun," uvedl mluvčí radnice Lubomír Šrámek. Z tohoto důvodu rada na minulé schůzi schválila výběr budoucího zpracovatele na základě zjednodušeného poptávkového řízení.
"Osloveno bude zhruba osm firem. Radní již ustanovili výbor, který bude za město spolupracovat při tvorbě plánu odpadového hospodářství. V řídícím výboru jsou kromě zástupců radnice pracovníci technických služeb, Ekologického právního servisu, předseda komise životního prostředí, odborníci z Rumpoldu a další.
Nejzazším termínem ke zpracování je listopad, starosta František Dědič (ODS) předpokládá, že hotovo by mohlo být už v srpnu.

JIHLAVA - Menší množství nafty uniklo v sobotu vpodvečer do přítoku řeky Sázavy u hotelu Slunce v Masarykově ulici v Havlíčkově Brodě. Hasiči nainstalovali do vodního toku nornou stěnu a pomocí sorbentu naftu zachycovali. O případu byla informována inspekce životního prostředí. Na životním prostředí nevznikly škody, řekl včera Miroslav Štampfer z odboru životního prostředí havlíčkobrodské radnice. Do vodoteče se díky včasnému zásahu dostalo jen minimální množství nafty.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů