Úterý, 23. dubna 2024

Financování z EU pomohlo zvýšit stav bezpečnosti v 700 000 malých a středních podnicích

Financování z EU pomohlo zvýšit stav bezpečnosti v 700 000 malých a středních podnicích
Nová zpráva agentury, Propagace ochrany zdraví a bezpečnosti v evropských malých a středních podnicích: Dotační plán pro malé a střední podniky, 2002-2003, popisuje, jak relativně malý evropský dotační plán pomohl více než padesáti projektům zlepšit ochranu zdraví a bezpečnost v malých a středních podnicích. 
 
Malé a střední podniky jsou klíčovými aktéry rozvoje evropské ekonomiky, ale jejich výkonnost v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví často nedosahuje výkonnosti jejich větších protějšků. Je jasné, že mnohé malé a střední podniky nemají znalosti nebo zdroje pro řešení svých vlastních problémů ochrany zdraví a bezpečnosti. Potřebují pomoc při školení zaměstnanců a při zvyšování úrovně znalostí této problematiky, aby jí mohly přisuzovat vyšší prioritu, než jí obecně přisuzují nyní. 
 
Na otázky ochrany zdraví a bezpečnosti v evropských malých podnicích se zaměřil druhý dotační plán malých a středních podniků (2002-2003) uskutečněný Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, která nyní uveřejnila zprávu o 51 dokončených projektech: 40 národních a 11 nadnárodních (zahrnujících přeshraniční spolupráci), s úplnými kontaktními adresami pro všechny zájemce o tuto problematiku. 
 
Celkovým záměrem bylo snížit počet pracovních úrazů a omezit výskyt chorob z povolání. Témata zahrnovala chemická rizika, onemocnění související se stresem, prevenci ve vysoce rizikových odvětvích jako je zemědělství a stavebnictví a podpora a propagace kultury prevence. 
 
Například v Lucembursku v rámci projektu vyvinuli metodu analýzy rizik, kterým jsou vystaveni osoby pracující v jeslích: jde zejména o bolesti v bederní části páteře způsobené ohýbáním se a zdviháním. Ve spolupráci s personálem jeslí identifikoval projektový tým problémové oblasti, vypracoval příručku správné praxe a poskytl školení pro personál. 
 
V Dánsku si oddělení nemocnice pro nemoci z povolání dalo za cíl omezit problémy s kolenními klouby poukázáním na to, jak by kladeči podlahových krytin mohli zkrátit čas, během kterého jsou jejich kolena zbytečně namáhána. Vyškolilo instruktory pro používání nových nástrojů, které umožňují provádět většinu práce vestoje. Tito instruktoři mohou školit kladeče podlahových krytin v jednotlivých regionech. 
 
Nedávné nezávislé hodnocení dotačních plánů, provedené Střediskem služeb pro strategii a hodnocení (CSES), ukázalo, že velká většina těchto iniciativ by se bez financování agentury neuskutečnila, takže plán zaplňuje významnou mezeru. 
 
Středisko dospělo k závěru, že plán proběhl dobře, dosáhl značné přidané hodnoty, měl příznivý dopad na zhruba 700 000 malých a středních podniků po celé Evropě a širší ‘demonstrativní’ účinky poukázáním na správnou praxi, která by se mohla uplatňovat v širším měřítku.  
 
Člen Evropského parlamentu Stephen Hughes poukázal na to, že úrazovost v malých firmách může být až o 130 % vyšší než celkový průměr EU, a ve svém úvodu ke zprávě o malých a středních podnicích řekl: "Plány agentury ukazují tvůrcům evropské politiky, např. Evropskému parlamentu, že současná legislativa v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví, jestliže je doplněna dobrými příklady správné praxe, může vést k lepším standardům ochrany zdraví a bezpečnosti také v malých firmách v celé EU.”  
 
Ředitel agentury Hans-Horst Konkolewsky ve svém komentáři k vydání této zprávy řekl: “Těší nás, že tento plán agentury již mohl propagovat vyšší standardy bezpečnosti a ochrany zdraví ve zhruba 700 000 malých a středních podniků. Doufáme, že bude přínosný také pro mnoho dalších malých a středních podniků do budoucna. Mnohé z projektů zahrnutých v této zprávě, by si mohly přizpůsobit a využívat podniky po celé Evropě, takže jistě stojí za to, hledat způsob, jak by se daly příklady správné praxe, které byly vyvinuty v rámci těchto projektů, přenést do vaší společnosti!” 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů