Čtvrtek, 25. dubna 2024

Větrníky podporují obyvatelé i ekologický zákon

Větrníky podporují obyvatelé i ekologický zákon
Nová ves v Horách/Praha - Právě včas vláda schválila klíčový zákon o obnovitelných zdrojích energie, který otevře cestu na český trh čisté elektřině. Tím také výstavbě větrných elektráren. Budování dvaceti takových výroben čisté elektřiny se na Mostecku připravuje v horské obci Nové Vsi v Horách. Medvědí skála - projekt farmy větrných elektráren, je v současné době ve fázi projektové přípravy. Její vybudování podporují obyvatelé i vedení obce.
Ekologové z Hnutí Duha i samotní "budovatelé" větrných elektráren přivítali změnu zákona, kterým dal všem zelenou v různých směrech. Nový zákon pomůže snížit vysoký český příspěvek k znečištění ovzduší a zajistí firmám lepší podmínky pro stavbu větrníků.
"Je to bezesporu jeden ze dvou nejdůležitějších ekologických zákonů v tomto volebním období. Po letech konečně otevře cestu na český trh čistým zdrojům elektřiny. Pomůže tak snížit znečištění, vytvoří nová pracovní místa, pomůže oživit ekonomiku řady obcí a rozhýbe nové, moderní průmyslové odvětví," uvedl Petr Holub z Hnutí Duha.
Stejně tak pro generálního projektanta farmy Medvědí skála je to obrovský posun. "Stručně řečeno, schválení zákona pro nás znamená jeden z mnoha dílčích úspěšných kroků na cestě ke konečnému cíli," vysvětlil Alexandr Kotačka, jednatel společnosti Contractis, která je generálním projektantem farmy Medvědí skála.
Větrníky nejsou pouze přínosem pro přírodu a ovzduší, ale zajímavou nabídkou jsou i pro lidi, žijící v blízkosti nich. "Předpokládá se vytvoření dočasných pracovních míst při výstavbě a trvalých při vlastním provozu," doplnil Alexandr Kotačka.
Na schůzce, která se konala pro obyvatele obce, představili záměr vybudování farmy společně projektant i investor. Tím jsou Lesy Jezeří. "Reakce lidí byly převážně pozitivní. Místní obyvatelé i zastupitelé obce jsou pro projekt Medvědí skála," informoval o přijetí záměru Vítězslav Frouz z Lesů Jezeří. Ani jim jako firmě, která větrníky vybuduje nebyl v tomto případě zákon skoupý. "Zákon podnikatelům garantuje, že se jim investice do větrných eklektráren a podobných projektů vrátí, takže bude snadnější získat bankovní úvěr," poučil Petr Holub z Hnutí Duha. Ani cena čisté elektřiny se nebude razantně měnit z roku na rok. I to zajistil přijatý zákon.
Novovesští se tak mohou těšit na vybudování dvaceti kusů větrných elektráren, které budou zhruba o dvacet centimetrů vyšší než ty, které již v obci mají.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů