Pátek, 29. března 2024

Další Čech má vysoký post v EU

Další Čech má vysoký post v EU
Dnes ještě náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko přijímá úkoly od ministra Libora Ambrozka. Zanedlouho se však jejich role otočí a bude to naopak Miko, kdo bude moci úkolovat Ambrozka a další evropské ministry životního prostředí.
Miko odchází do Bruselu, kde bude od května vést ředitelství ochrany přírodních zdrojů. Po Karlu Kovandovi, který se stal zástupcem generálního ředitele pro zahraniční vztahy, a místopředsedkyni unijního statistického úřadu Eurostat Marii Bohaté se Miko stane třetím nejvýše postaveným Čechem v úřadech Evropské unie.
Do Mikovy kompetence bude patřit i evropská soustava chráněných oblastí Natura 2000. Může se tedy stát, že bude po Ambrozkovi nebo po jeho nástupci v čele Ministerstva životního prostředí požadovat, aby Česko doplnilo do této evropské soustavy další významné oblasti.
Součástí Mikovy agendy ovšem budou například i geneticky modifikované organismy a ochrana před jejich možným šířením do volné přírody anebo soulad mezi ochranou přírody, zemědělstvím a lesnictvím.
"V podstatě budu dělat to samé, co dělám tady, pouze na úrovni Evropské unie," řekl včera Miko, který zvítězil ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo devadesát tři uchazečů.
"Už jsem toho zažil hodně, ale tak těžké cvičení ještě ne," konstatoval Miko, který bude mít v Bruselu asi osmdesát přímých podřízených.
Výběrové řízení trvalo takřka rok, od loňského dubna. Ve čtyřech kolech vždy odpadla asi polovina zájemců, nakonec zůstali tři. Z nich si nakonec vybrali Mika jeho noví přímí nadřízení: generální ředitelka Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise Catherine Dayová z Irska a evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas z Řecka.
Miko byl náměstkem ministra životního prostředí zhruba dva a půl roku, předtím působil i jako náměstek ředitele České inspekce životního prostředí. "Byl to asi nejlepší člověk, kterého na ministerstvu mám. Jeho nástupce se nehledá lehce," řekl ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Za svůj největší úspěch považuje Miko novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která v Česku zavádí zmiňovanou evropskou síť chráněných oblastí Natura 2000.
Na základě této novely vláda schválila a poslala do Bruselu seznam 38 ptačích oblastí a 863 dalších přírodních stanovišť, které by se měly stát součástí evropské soustavy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů