Pátek, 29. března 2024

Europarlament se pře o strategii růstu

Europarlament se pře o strategii růstu
Socialisté a zelení v Evropském parlamentu, kteří disponují 244 poslanci se stavějí negativně vůči revizi lisabonské agendy, kterou navrhl předseda Evropské komise José Barroso. Levice tvrdí, že Barrosova vize obětuje sociální sféru a životní prostředí ekonomickým reformám.
Rozkol europarlamentu ukázalo zasedání zvláštní koordinační skupiny, kterou vytvořilo vedení politických frakcí loni na podzim.
"Barrosova koncepce je krajně jednostranná. Komise vše soustřeďuje na ekonomické reformy, zatímco sociální ochrana a ekologie se stává druhořadou věcí," řekl HN belgický poslanec za zelené Pierre Jonckheer. "Zelení nemohou Barrosovu revizi podpořit," dodal.
Evropský parlament by měl o upravené lisabonské strategii, která má zvýšit výkonnost unijní ekonomiky a vytvořit nová pracovní místa, jednat příští týden na plenárním zasedání. Koordinační skupina měla dojednat společnou rezoluci. Zelení byli proti a socialisté se hlasování zdrželi. Jelikož s revizí Lisabonu nesouhlasí ani komunisté a severští zelení, kteří mají 41 poslanců, Barrosova verze lisabonské agendy má problém. I kdyby ji parlament schválil, široké podpory se mezi poslanci nedočká.
"Osobně bych si přál, aby lisabonská agenda získala silný mandát od celého Evropského parlamentu. Socialisté budou o své pozici ještě jednat," uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček. "Evropská ekonomika ale není jako americká nebo asijská. Jsou priority, jež nelze potlačovat."
Jeho kolega Richard Falbr tvrdí, že hlavním problémem pro socialisty je navrhovaná liberalizace služeb v unii a direktiva o pracovní době. "Ty návrhy jsou v rozporu se sociálním modelem, který unie udržuje," říká Falbr a dodává: "Bohužel se dostáváme do situace, kdy unie hledá kvadraturu kruhu. Chce liberální a výkonnou ekonomiku a zároveň chce zachovat maximum sociálních vymožeností."
Schyluje se tedy k ideologickému střetu? Socialisté tvrdí, že zatím nemají jasno, jak budou příští týden vůči revidované lisabonské strategii vystupovat. Nejsilnější klub - pravicoví lidovci - je ale přesto kritizuje. Tvrdí, že nejde jen o podporu pro Barrosovu verzi lisabonské agendy, ale celkový přístup levice k ekonomice.
"Neexistuje žádný relevantní důvod, proč socialisté byli na jednání koordinační skupiny proti lisabonské strategii. Není jasné, zda chtějí jen vyvolávat obstrukce, nebo jde o vnitrostranický spor," řekla serveru Euobserver belgická pravicová poslankyně Marianne Thyssenová.
Klub lidovců, který má 268 poslanců z celkových 732, Barrosovu vizi podpořil kvůli její realističnosti a důrazu na ekonomické oživení.
"Když po pěti letech zjistíte, že lisabonská strategie selhala a nepodařilo se jí nastartovat ekonomický růst, je jasné, že musíte udělat revizi. Barroso vytyčil několik praktických cílů pro příštích pět let ne podle vlastního uvážení, ale na základě faktů. Stavět se proti nedává smysl," říká Daniel Gros, ředitel Centra pro studium evropské politiky v Bruselu.
Barroso zveřejnil revizi lisabonské agendy na počátku února. Její plány ztenčil na heslo: růst a zaměstnanost. Unie by se podle komise měla soustředit na liberalizaci trhu, podporu podnikání a tvorbu pracovních míst. Barroso vyzval členské země unie, aby zajistily větší flexibilitu pracovního trhu.
Komise tvrdí, že tyto reformy by mohly během pěti let zajistit tříprocentní růst a vytvořit šest miliónů pracovních míst. Revize lisabonské agendy ale musí předtím podpořit Evropský parlament a v druhé půlce března ji projedná unijní summit.


Revize lisabonské agendy
Šéf Evropské komise Barroso chce, aby se agenda zaměřila na růst a zaměstnanost.
Na rozdíl od původní verze se na sociální sféru a ekologii klade menší důraz.
Pokud uspěje revidovaná agenda, mělo by vzniknout 6 miliónů pracovních míst a hospodářský růst by měl na konci dekády dosahovat 3 procenta HDP.
Cíl předstihnout ve výkonnosti USA do roku 2010 komise přestala zdůrazňovat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů