Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Srdečně zveme všechny novináře a rovněž kolegy fotografy na slavnostní předání první evropské ekoznačky „The Flower“ české firmě. Proběhne v pondělí 7. března od 14:00 v zasedací místnosti č. 900 v přízemí budovy MŽP (Vršovická 65, Praha 10).
První evropskou ekoznačku u nás získá textilní firma z Libereckého kraje. Jejím zástupcům ji předá ministr životního prostředí Libor Ambrozek a zástupci Agentury pro ekologicky šetrné výrobky. Další podrobnosti se dozvíte přímo na tiskové konferenci.

V Česku přibývá úřadů, na kterých lidé mohou platit kartou poplatky za psa, odvoz odpadu, stavební povolení či za vystavení živnostenského listu. Velké tuzemské banky již na městských či obecních úřadech nainstalovaly několik desítek platebních terminálů. V některých městech, například v Brně či Karlových Varech, lze kartou zaplatit přímo na místě i pokutu za špatné parkování. "S tím, jak se platební karty stávají běžnou součástí života, si mnohé úřady uvědomují, že je pro občany pohodlnější a pro úřady výhodnější, pokud se správní a místní poplatky platí tímto způsobem," řekl zástupce ředitele úseku komunální financování České spořitelny Otto Mach.

Textilní společnost Hybler Semily převezme jako první v České republice evropskou ekoznačku "The Flower". Značka je evropskou obdobou českého označení Ekologicky šetrný výrobek, který už přes deset let zaručuje odběratelům ekologickou čistotu produktu. Informovala o tom mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Textilní firma Hybler vyrábí lůžkoviny, dětské pleny, tištěné tkaniny a netkaný textil. Zhruba 70 procent výroby je určeno na export zejména do zemí Evropské unie. Právě na základě požadavků evropských zákazníků se Hybler rozhodl získat doklad, který by klientům garantoval, že nejen výrobek, ale také suroviny a zpracování jsou šetrné k životnímu prostředí.

Chrudim - Exministr životního prostředí Martin Bursík postrašil ve středu večer návštěvníky Vodních zdrojů opodstatněným tvrzením: Dojde uhlí, dojde pára. Nezávislý expert pro otázky životního prostředí poté seznámil Chrudimáky s návrhem Zákona o obnovitelných zdrojích energie, na němž se poslední dva roky podílel. V zaplněné přednáškové síni vysvětlil důležitost alternativní energie, využití síly slunce či větru. Nastínil také možnost zlepšení hospodaření obcí a vytváření nových pracovních příležitostí po přijetí zákona, který právě projednává Poslanecká sněmovna.

Český ráj - Na prvního března připadají narozeniny nejenom Deníku Pojizeří, ale především Chráněné krajinné oblasti Český ráj. V úterý uplynulo přesně 50 let, kdy byla výnosem ministerstva kultury nejstarší česká CHKO vyhlášena. Dnešní pracovníci turnovské správy CHKO vydali k půlstoletí ochrany přírody pamětní korespondenční lístek s perokresbou skály Maják, dominantní věže na Hruboskalsku. Veškeré poštovní zásilky odcházející v úterý z turnovské pošty byly opatřeny pamětním razítkem.

Dolní Roveň - Případ nepovolené těžby českých granátů v obci na Trutnovsku policie předala k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí. V minulých letech zde černý těžař propíral zeminu do hloubky několika metrů. Na aktivity upozornilo občanské sdružení Pod Rovněmi. Inspekce nyní zkoumá škody na životním prostředí. "Těžbou mohlo dojít například k ovlivnění podzemních vod nebo ohrožení chráněných rostlin. To vše zjistíme místním šetřením," sdělil Pavel Skřivan z inspekce

Větrník - Když si Milan Jeřábek z Větrníku u České Skalice před patnácti lety lámal hlavu, jak zpracovat hnůj od svých hospodářských zvířat, všiml si inzerátu v novinách nabízejícího žížaly z Kalifornie. Ty dokáží z živočišného odpadu vytvořit kvalitní zeminu, jejíž vlastnosti si zemědělci nemohou vynachválit.
"Máme krávy a prase a veškerý hnůj dokáží žížaly zpracovat. Nemusíme nic vyvážet a ještě máme výjimečně kvalitní, jemný a čistý humus. Je to úplně jiná zemina, než se běžně prodává, je bez jakýchkoli příměsí a chemikálií a přitom na ní všechno skvěle roste," říká osmapadesátiletý zemědělec.
Oproti tuzemským dešťovkám jsou kalifornské žížaly výrazně drobnější. Jejich vlastnosti však evropským příbuzným chybějí.
"Díky enzymům ve střevech přemění téměř jakoukoli organickou hmotu na kvalitní zeminu. V jediné hromadě kompostu dokáží vytvořit dokonalou ekologickou recyklační továrnu. Z nepotřebného odpadu pak vytvářejí ideální přírodní hnojivo plné cenných látek, enzymů a růstových stimulátorů," vysvětluje Jeřábkův zeť Petr Bibrle.

Audit prokázal, že všechny podmínky potřebné k zahájení stavebních prací v rámci projektu Čistá řeka Bečva jsou splněny a práce tudíž mohou začít. Jak sdělil vsetínský místostarosta a předseda Sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko Jaromír Kudlík, slavnostní výkop se uskuteční za účasti ministra životního prostředí Libora Ambrozka 14. března v Lidečku.
Projekt Čistá řeka Bečva v celkové hodnotě 1,5 mld. Kč, díky němuž bude do konce roku 2006 odkanalizováno 15 měst a obcí Vsetínska, podpořila EU jednou miliardou, další finanční pomoc přislíbil ministr Libor Ambrozek. "Pomůžeme unikátnímu projektu Čistá Bečva, který se rozjíždí na Vsetínsku, a projektu Zlínsko, v rámci kterého se mají budovat ve městech a obcích nové čistírny odpadních vod," řekl ministr. Tato podpora by mohla městům a obcím sdružených v mikroregionu Vsetínsko celou stavbu zlevnit ještě o několik procent.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů