Sobota, 20. dubna 2024

Pravidla nabízejí šanci biomase jen "ve velkém"

Pravidla nabízejí šanci biomase jen "ve velkém"
Biomasu označilo Ministerstvo životního prostředí za nejperspektivnější obnovitelný zdroj energie. Před dvěma týdny schválila sněmovna zákon, podle něhož by Česko mělo v roce 2010 vyrábět z obnovitelných zdrojů osm procent veškeré elektřiny. Zároveň ale využívání biomasy vyvolává kritiku.
Velkým průmyslovým firmám se samozřejmě nelíbí, že alternativní zdroje energie povedou k jejímu zdražení. Energetický regulační úřad počítá v této souvislosti s růstem cen elektřiny o zhruba sedm procent během příštích pěti let.
Nejostřeji ovšem kritizují státní politiku, jež má zajistit větší rozvoj zužitkování biomasy, právě sami podnikatelé z oboru. Tedy zpracovatelé speciálních energetických plodin (například šťovíku), zbytků z pil nebo dřevní štěpky či výrobci kotlů na spalování biomasy.
"Státní politika nás dusí. Nejen že se stále mění příslušná legislativa a energetická koncepce, ale především nejsme schopni cenově konkurovat klasické energii z fosilních zdrojů," vysvětluje například Tomáš Gebauer ze společnosti Bioenergy group.
Obavy z nekoncepční energetické politiky státu nemusí být neopodstatněné. Stačí připomenout, jak vláda kdysi propagovala přímotopy. Pak zase bylo hitem zavádět všude plyn - a teď by lidé měli věřit biomase?
Česko také nezvýhodňuje výrobce ani spotřebitele energie z biomasy tak, aby mohli konkurovat konvenčním zdrojům energie. V Německu, Rakousku nebo Švédsku mají alternativní zdroje podporu mnohem výraznější - ať už díky daňovým úlevám, či naopak většímu zatížení ekologickou daní pro uživatele energie ze zdrojů fosilních.
Za největší potíž ovšem považují producenti a uživatelé biomasy fakt, že trh s energií v Česku prakticky ovládá ČEZ. A tato firma podle nich může ovládnou i trh s energií z biomasy tak, že malí producenti nebudou mít šanci. ČEZ totiž plánuje využívání biomasy ve velkém. Může ji přitom spalovat společně s uhlím. Naplní se tak záměr o dosažení určitého procenta využívání biomasy v Česku. Ale zcela to popře smysl, který ve spalování biomasy vidí řada ekologů i podnikatelů: totiž budovat především malé spalovny v obcích. "To má přece význam pro tamní životní prostředí, ale i zaměstnanost," míní Gebauer.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů