Pátek, 29. března 2024

Úspěšným exportérem proti své vůli

Úspěšným exportérem proti své vůli
Česko má vedle produkce automobilů i další obor, který se výrazně liší od většiny ostatních: není závislý na tuzemském trhu, ale naopak většinu produkce směřuje na vývoz. Ale nikoliv na takříkajíc "měkčí" východní trhy, ale rovnou do těch nevyspělejších zemí západní Evropy.
Jde o podnikání při výrobě a využívání biomasy především pro tepelnou energii.
Úspěšnost tuzemských firem - například výrobců takzvaných pelet a briket z dřevní štěpky nebo producentů špičkových kotlů na jejich spalování - potvrdil o víkendu i veletrh v rakouském Welsu.
Na jedné z nejvýznamnějších evropských akcí, specializujících se na využívání alternativních zdrojů energie, se mezi osmi stovkami vystavovatelů dvanáct českých podniků neztratilo. Ale většina šéfů těchto firem si zároveň takřka jednohlasně stýská: Kdyby to šlo doma aspoň z poloviny tak dobře jako v zahraničí...
"Vždyť my jsme vlastně exportéry proti své vůli," vysvětluje například Zdeněk Černý, šéf společnosti Biomac, která vyrábí dřevěné brikety a pelety. "Česká ekologická politika ve skutečnosti ekologickým palivům vůbec nepřeje. Nebýt západních trhů, tak se naše firma teď vůbec nerozvíjí," říká. V Rakousku a Německu se už přitom s produkcí prosadil i do obchodních sítí Baumaxu nebo OBI.
Nejvyspělejší trhy Evropské unie jsou také dobrým odbytištěm firmy Verner, zaměřené na různé typy spalovacích kotlů na biomasu. "Bez exportu si podnikání neumíme představit. Západ dává na rozdíl od nás takovou podporu ekologickým palivům, že vývoz představuje nezastupitelnou položku v ekonomice naší firmy," říká Marcela Vernerová, která má na starost obchod.
Firma vždy vyráběla kotle jen na spalování biomasy. Kvůli situaci na domácím trhu, který podle Vernerové biopalivům vůbec nepřeje, ale nyní musí přijít na trh i s kotlem, v němž bude možné spalovat také uhlí.
"Ekologická pravidla v Česku jsou hrozná," nebere si servítky ani další z velmi úspěšných účastníků welského veletrhu, majitel a ředitel společnosti Atmos Jaroslav Cankař. Tento výrobce kotlů exportuje tři čtvrtiny veškeré produkce, která tak míří do pětadvaceti zemí. Například na švédském trhu je firma z Bělé pod Bezdězem dvojkou ve svém oboru, prosazuje se v Německu a v Rakousku. "V České republice máme tak mírné normy na zplodiny, které mohou při spalování biomasy unikat, že i proto lidé nemají o špičkové technologie takový zájem," upozorňuje Cankař.
Trochu uznání pro státní politiku tak měli čeští vystavovatelé v Rakousku jen pro proexportní agenturu CzechTrade. Ta totiž spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu jejich účast ve Welsu organizuje a zčásti sponzoruje.
CzechTrade kromě toho zaštiťuje i aktivitu šesti menších podniků, spojených pod hlavičkou společnosti Bioenergy group. "Teprve začínáme, konkrétní projekt na využívání biomasy plánujeme v současné době na Slovensku," říká Tomáš Gebauer z Bioenergy group.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů