Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nařízení vlády o povinném minimálním množství biopaliv nebo jiných paliv z obnovitelných zdrojů v sortimentu motorových benzínů a motorové nafty na trhu České republiky schválila vláda v únoru 2005. Toto nařízení je prováděcím předpisem k zákonu o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. a jsou jím stanoveny základní podmínky pro postupné naplňování směrnice Evropských společenství o podpoře používání biopaliv nebo jiných paliv z obnovitelných zdrojů v dopravě. Nařízení vymezuje pojem minimální množství biopaliv i cestu, jak nahradit určitý objem fosilních paliv, tedy motorových benzínů a motorové nafty vyrobených z ropy, biopalivy. Jsou určeny dva postupné termíny, a to k 31. prosinci 2005 a 31. prosinci 2010. Dále jsou stanoveny objemy bioethanolu a bionafty pro období od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2012.

Semily - Textilní firma Hybler Semily získala včera jako první v Česku evropskou ekologickou značku The Flower. O mezinárodní značku firma usilovala kvůli státním zakázkám v zemích Evropské unie, české národní označení může používat od loňského podzimu. Nový certifikát včera zástupci firmy převzali od ministra životního prostředí Libora Ambrozka.

Svratka Ve Svratce na Vysočině zahájí letos stavbu v obci. Na vybudování čistírny odpadních vod padne 107 milionů korun, z čehož 75 procent zaplatí Evropská unie, deseti miliony přispěje stát. "O získání dotace se město snažilo 15 let, stavbu ale oddalovaly spory s vlastníky pozemků,"řekl starosta František Peňáz. Kvůli sporům se stavba ve městě s 1600 obyvateli prodražila o desítky milionů korun, projektová dokumentace se musela přepracovat, konstatoval. Nyní bude čistírna stát na pozemcích Lesů ČR, které jsou vyňaty ze zemědělského půdního fondu. S žádostí o dotaci Svratka uspěla v rámci operačního programu Infrastruktura EU. Město doplatí zhruba 11 milionů, z čehož pět procent bude tvořit úvěr ze Státního fondu životního prostředí, upřesnil Peňáz. Běžný rozpočet města činí 16 milionů korun. Souběžně s čistírnou začne letos v obci také budování a rekonstrukce kanalizačních sběračů. Ze 70 procent by měl první etapu za zhruba 3,5 milionu korun . nancovat Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko, jehož je obec členem. Radnice poté musí opravit komunikace za více než dva miliony korun. Obnova sítí včetně veřejného osvětlení a městského rozhlasu bude pokračovat i v následujícím roce.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Rada města České Budějovice rozdělila 280 tisíc pro žadatele na ekologickou výchovu pro rok 2005. Právo o tom informovala mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová s tím, že peníze z grantu nakonec dostalo devět subjektů.
"Celkem bylo předloženo dvacet projektových návrhů na přidělení grantů, které přehledně připravil odbor ochrany životního prostředí pro komisi městské rady životního prostředí v tabulce se stručným obsahem každého grantu, požadovanou finanční částkou a čerpáním grantů z minulých let," uvedla Welzlová.
Podotkla, že devíti žadatelům rada rozdělila určenou částku ve výši 280 tisíc korun. "Vyhověla v plné výši sedmi žadatelům a dvěma žadatelům s nejvyššími požadovanými částkami je snížila tak, aby nebyla překročena celková přidělená suma. Nejvíc peněz dostane Speciální škola ve Štítného ulici na projekt s názvem Školní naučná stezka, a to celkem 83 tisíc korun," dodala Welzlová.

VIMPERK - Bývalý místostarosta Prachatic Robert Zeman (US-DEU) se stal novým diplomatem pro obce na Správě Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava ve Vimperku.
Podle ředitele správy parku Aloise Pavlíčka bude jeho úkolem prosazování společných zájmů parku a regionu a skloubení zájmů ochrany přírody, čímž by měl přispět k co možná bezkonfliktnímu průběhu jednání o nové strategii šumavského národního parku.
"Funkci pracovníka pro obce jsme nutně potřebovali, protože bez vysvětlování smyslu parku, bez spolupráce s lidmi, s obcemi a regiony není možno stabilní národní park vybudovat," řekl Pavlíčko.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů