Úterý, 23. dubna 2024

Lisabonská strategie: poslanci pro změny

Lisabonská strategie: poslanci pro změny
Evropský parlament podpořil změny v lisabonské strategii. Ta by se měla v příštích pěti letech zaměřit na dvě oblasti - ekonomický růst a zvyšování zaměstnanosti. Změny v agendě připravené Evropskou komisí podpořily oba silné kluby v europarlamentu - lidovci a socialisté.
Socialisté přitom ještě minulý týden dávali najevo, že se jim zdá revize Lisabonu příliš liberální a kritizovali omezení pro životní prostředí a sociální sféru. Podobně kritičtí byli i zelení.
Komisař unie pro průmysl, který patří mezi klíčové osoby v lisabonském procesu, Günter Verheugen v europarlamentu uvedl, že unie se musí co nejrychleji dohodnout na společném rozpočtu. Pokud by se jednání neúměrně protahovalo až na závěr roku 2006 nebo se schválilo málo peněz, nepodaří se rychle nastartovat ekonomický růst.
"Není možné vytyčovat cíle a snižovat objem peněz v unijním rozpočtu. Pokud někdo o podobné věci uvažuje, pohřbívá lisabonskou agendu," uvedl Verheugen, jehož názor sdílí většina členů hlavních frakcí europarlamentu. Proti je ale šest nejbohatších zemí unie - Německo, Francie, Velká Británie, Nizozemsko, Švédsko a Rakousko. Ty chtějí zmrazit výdaje unie na jednom procentu HDP.
Ne všichni poslanci jsou lisabonskou agendou nadšeni. Například šéf liberálů Graham Watson upozornil, že komise na jedné straně chce podpořit růst a snížit nezaměstnanost a na druhé plánuje změkčení liberalizace služeb. "Tato liberalizace je tím největším motorem růstu v příštích letech," uvedl pro HN Watson. Podobně kriticky hodnotí lisabonský proces i poslanec Hynek Fajmon /ODS/. "Hlavním problémem Evropy je nadměrná daňová a regulační zátěž dopadající na bedra soukromého sektoru a investorů," uvedl. Lisabonská agenda podle něj nemůže uspět bez snížení regulace trhu.
Revizi lisabonské agendy má za dva týdny projednat summit Evropské unie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů