Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plzeň - Děti Země včera prohrály soud s bývalým náměstkem plzeňského primátora Petrem Otáskem. Toho před pěti lety nazvaly milicionářem. Vrchní soud nařídil aktivistům omluvu a pokutu padesát tisíc korun. "Tolik peněz organizace nemá," řekl Jan Rovenský, který Děti Země zastupoval.

Haldy na Kladensku mají podle Ústavu pro ekopolitiku menší negativní vliv na přírodu, než se dosud předpokládalo.
Na 24 zkoumaných haldách určili experti tři desítky ohrožených druhů cévnatých rostlin a například i chundelku přetrhovanou, která už je uváděna jako vyhynulý druh. Experti napočítali rovněž 140 druhů motýlů a 27 zvláště chráněných druhů obratlovců, mezi něž patří například skokan skřehotavý, včelojed lesní a žluva hajní.
"Raritou bylo pozorování orla mořského na dvou haldách," řekla mluvčí ústavu Barbora Šafářová. Haldy zkoumal ústav za peníze ministerstva životního prostředí z programu pro výzkum a vývoj. Haldy jsou podle autorů projektu budoucí hodnotou, na kterou by mohlo být Kladensko pyšné. Podobným nepřirozeným zásahem byly ve své době v současnosti chráněné vápencové lomy v Českém krasu nebo rybníky na Třeboňsku.
Většina hald je podle Šafářové uvnitř prohořelá, a není tedy rizikem pro okolí. Díky samovolně obnovenému porostu z umělých kopců téměř přestal vylétat prach. Největším rizikem pro přírodu zůstává podle studie vznik divokých skládek v místech hald. Na základě zjištění ústavu je třeba revidovat současné intenzivní plošné rekultivační plány. Zcela neefektivní se podle Šafářové ukazuje srovnání ploch a jejich převrstvení novou zeminou, které vytváří umělou, nefunkční a nudnou krajinu.

Ministerstvo životního prostředí vypracovalo novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, díky níž by opět smělo udělovat výjimky ze zákona. Mohlo by tak povolovat v národních parcích či chráněných oblastech solení silnic, opravy domů, táboření mimo vyhrazená místa nebo studium života hmyzu.

Turecko oznámilo, že změní pojmenování tří zvířat, která mají ve svém názvu zmínky o Arménii a Kurdistánu. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že pozměněna budou jména lišky, divoké ovce a srny. Druh divoké ovce zvaný Ovis Armeniana změní název na Ovis Orientalis Anatolicus. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že staré názvy odporují myšlence jednotného Turecka. Oznámení o změně názvu živočišných druhů přišlo v době, kdy Turecko čelí vzrůstajícímu tlaku ohledně obvinění, že se v průběhu první světové války dopustilo genocidy na Arménském obyvatelstvu. Arménie označila změnu názvu za politickou hru. Mezinárodní vědecká komunita navíc tvrdí, že Ankara nemá na změnu právo.

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s., budou ročně recyklovat až 10 500 tun odpadu z vyřazených počítačů a domácích spotřebičů na nové lince, kterou zprovozní už letos. Firma, jejíž tržby loni překročily miliardu Kč, zpracovává odpady s obsahem olova a drahých kovů.

Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství kritizuje postup, jakým LČR vybraly vítěze tendrů na práce ve 12 procentech státních lesů. Pravidla pro vyhodnocení obsahovala podle prezidenta asociace Josefa Horáka sporná ustanovení.
Například v Ronově nad Doubravou zvítězila druhá nejhorší nabídka z osmi za zhruba 9,5 milionu korun. O více než dva miliony korun výhodnější možnost neuspěla. "Výběrová řízení nebyla zadána podle zákona, opakovaně se měnily i podmínky," tvrdí Horák. Státní lesy to popírají.
Prostřednictvím svého mluvčího Lubomíra Šálka vzkázaly: "Proces byl transparentní a průhledný." Asociaci se také nelíbí, že LČR vyhlášená výběrová řízení nepozastavily. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž státní podnik podezřívá ze zneužívání dominantního postavení na trhu.
"Lze předpokládat, že se ti, co neuspěli, začnou s LČR soudit," říká výkonný ředitel asociace Jiří Kořínek.

V pondělí 14. března v 10:00 se koná na MŽP (Praha 10, Vršovická 65, přízemí) tisková konference Ladislava Mika, náměstka ministra životního prostředí pro ochranu přírody. Tématem budou dva koncepční dokumenty:

Kategorizace území ČR  z hlediska rizika fragmentace krajiny dopravou
Metodický pokyn pro vydávání souhlasu ke stavbám velkých větrných elektráren – tzv. „větrná mapa“

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů