Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vejprtsko - Smlouva o poskytnutí dotace na akci s názvem Odpadové hospodářství Vejprtska I. část, již byla zainteresovanými stranami podepsána. Stalo se tak na základě podané žádosti v grantovém schématu Sasko GS CBC, Životní prostředí a regionální rozvoj.
Součástí projektu je zejména další etapa dostavby skládky tuhého komunálního odpadu v Českých Hamrech, zajišťující úložný prostor s životností minimálně na dalších sedm let. Definitivnímu převzetí dotace však musí předcházet v nějbližší době zpracovaná rámcová analýza, která prokáže efektivnost dalšího provozu skládky.

Hranice - Neumíte se chovat ekologicky. Skládám funkci, vzkázal hranické radnici jeden z hlavních oponentů jejich protiekologických kroků, zastupitel za Příjemné Hranice Jiří Nezhyba.
"Koalice a zastupitelstvo začaly v mnoha případech, které se vztahovaly k ochraně životního prostředí, rozhodovat podle mého názoru nedobře, krátkozrace, či zbytečně kompromisně, s čímž jsem se jen těžce smiřoval," vysvětluje Nezhyba a jako příklady dodává peripetie se změnou územního plánu ve prospěch těžby štěrkopísku ve Slavíči, prodej posledního zeleného plácku na třídě 1. máje pro další supermarket či přivaděč na dálnici D47.
"Důvodem jsou také pracovní aktivity v Brně, kde žiji," uvedl v rezignačním dopise Nezhyba, který se bude nadále věnovat práci v Ekologickém právním servisu. Právě toto sdružení kritizovalo okolnosti programu havárií hranické továrny na televizní obrazovky Philips.
"Myslím si, že je to škoda, jelikož v poslední době se profiloval jako výrazný řečník hranických zastupitelstev," komentoval Nezhybovu rezignaci jeho kolega Jiří Nebeský (Příjemné Hranice). Nezhybu nahradí Zuzana Korábová.

Finské ekonomice přinese globální klimatická změna s oteplováním prospěch, protože zvýší produkci zemědělství a lesního průmyslu a odlehčí energetice. Uvedla to studie vládního ústavu pro ekonomický výzkum VATT. Oteplení a zvýšení koncentrace oxidu uhličitého, který pomáhá při růstu rostlin, zvýší do roku 2050 produkci finského zemědělství asi o deset procent. O několik procentních bodů díky tomu vzroste i produkce dřeva. Celkový přínos však výrazný nebude, protože tyto primární sektory se na HDP podílejí jen malými procenty.

ŽENEVA - Světový fond na ochranu přírody (WWF) včera varoval před nebezpečím, které s sebou přináší tání ledovců v pohoří Himálaj. Ustupující ledové masy totiž mohou vést nejen k rozsáhlým záplavám, ale v dlouhodobějším časovém horizontu také ke katastrofálnímu suchu, které by mohlo zasáhnout stovky milionů lidí -především obyvatel severní Indie, Nepálu a západní Číny.
Himálaj představuje po tzv. " ledových čepičkách" na zemských pólech druhou největší zásobárnu vody na naší planetě. Zavodňuje celkem sedm asijských veletoků -mimo jiné i Gangu, Indus, Brahmaputru, Mekong či Žlutou řeku. Na těchto vodních zdrojích závisí i osudy lidí, kteří žijí daleko od Himálaje.
Podle studie WWF se himálajské ledovce kvůli globálnímu oteplování zmenšují o 10 až 15 metrů za rok. Jejich tání způsobí nejprve zvýšení hladiny řek, a tím i záplavy. Za několik desítek let potom hladiny řek naopak dramaticky poklesnou, protože v Himálaji už nebude dostatek vody, která by potřebným způsobem naplnila koryta řek.
WWF proto znovu zdůraznila, že je důležité podniknout kroky, které zamezí zvyšování teplot na Zemi.

Pelhřimov Soudní přelíčení, týkající se protestu proti stavbě obalovny asfaltových směsí u Onšovic na Pelhřimovsku, bylo opět odročeno. Protest podal majitel pozemků v katastru obcí Dehtáře a Kletečná Ladislav Král, který se bojí, že obalovna poškodí lesy a znehodnotí parcely. Konečný verdikt padne 24. března. Lidé z okolí zamýšlené obalovny se bojí ekologických dopadů. "Stavba podle námi předložených posudků okolní životní prostředí určitě ovlivní. Do zpracování důkazů se totiž vložil i výzkumný ústav,"řekla starostka Velkého Rybníka Andrea Němcová, která proti výstavbě také protestuje. Jednatel investora stavby, firmy Swietelsky, který byl přizván právním zástupcem, využil svého práva a nedostavil se k výpovědi. Starostka Němcová tvrdí, že žalovaná strana se hájí nepravdami. "Jednou z nich je, že na pozemky Ladislava Krále je uvalena stavební uzávěra, proto zde není možné v budoucnu stavět. Není to pravda. V tom případě by zde totiž nemohla vyrůst ani obalovna,"míní Němcová. Na petici proti obalovně, iniciované obcí Velký Rybník, se sešlo 495 podpisů. Zdejší obyvatelé přispěli ve veřejné sbírce na úhradu soudních výloh více než dvaceti tisící korunami.

Daňová stimulace k nasazování vozidel s EURO 5 - Evropská komise vydala 13. 1. pracovní dokument "Daňová stimulace pro dřívější motorová vozidla s EURO 5". Má dát vodítko členským zemím EU, jež hodlají zavést daňové pobídky pro vozidla s naftovými motory, splňující přísnější ekologické standardy dané evropskými předpisy. Dokument doporučuje stanovit daňový pobídkový limit na 5 mg/km, což znamená snížení o 80 % ve srovnání s limitem 25mg/km, jenž se stává povinným od ledna 2005 na základě emisního standardu EURO 4. Daná hodnota má snahu vyhnout se tříštění vnitřního trhu, když se členské státy budou snažit zavést nové národní daňové pobídky. EK hodlá přijít s návrhem na vozidla EURO 5 po 1. pololetí 2005. Dokument je na
http://europa.eu.int/comm/enterprise/automotive/pagesbackground/pollutant emission/sec 2005 43.pdf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů