Pátek, 19. dubna 2024

Šetrné papírování na Hotelové škole v Poděbradech

Šetrné papírování na Hotelové škole v Poděbradech

PODĚBRADY - Propagovat recyklaci a recyklovaný papír je cílem výstavy, kterou uspořádalo sdružení Arnika na Hotelové škole a VOŠ hotelnictví a turismu v Poděbradech.

Výstavu kampaně Šetrné papírování, která od léta 2003 úspěšně putuje po českých úřadech a školách, budou moci shlédnout studenti i veřejnost od 15. do 25. března.

Recyklovaný papír v České republice běžně používá řada ekologických organizací i některé zahraniční firmy. Nedávno jej začaly používat rovněž některé úřady. Na recyklovaném papíře úřaduje celé Ministerstvo životního prostředí a jemu podřízené organizace, používá jej Kancelář Senátu PČR, některé poslanecké kluby, brněnský úřad ombudsmana, a dále třeba liberecký a pardubický krajský úřad. Iniciativu Arniky podpořili i senátoři Jan Ruml, Martin Mejstřík, Jaroslav Šula, Zdeněk Bárta či senátorka Jitka Seitlová.

„K vidění budou na výstavě i ukázky kancelářských recyklovaných papírů, které se dají použít pro tisk a kopírování, a vyjádření předních výrobců kopírovacích strojů a tiskáren na možnost použití recyklovaného papíru v jejich strojích,“ doplnil vedoucí kampaně Arniky Šetrné papírování Milan Návoj.

Výstava vznikla díky podpoře Nadace Partnerství a MČ Praha 5. Projekt Ekologicky šetrné veřejné instituce podporuje Nadace Partnerství a Ministerstvo životního prostředí ČR.

Součástí výstavy je i panel o ekologizaci Ministerstva životního prostředí, jež tento úřad sám zapůjčil. Studenti na něm najdou informace o opatřeních, jež mají přispět k ekologicky šetrnějšímu chování zaměstnanců i celého úřadu (recyklovaný papír pro běžný úřední provoz, přednostní používání ekologicky šetrných výrobků, třídění odpadu, energeticky úsporná opatření, občerstvení z produktů ekologického zemědělství, vratné nápojové obaly, osvěta a spolupráce s dalšími organizacemi).

Další odkazy:

-         Výstavu najdete v náhledu na adrese http://papir.arnika.org/vystava.shtml

-         Ministr Ambrozek doporučil  recyklovaný papír i svým kolegům http://papir.arnika.org/novinky.shtml?x=148100

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů