Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

I v Olomouckém kraji panují obavy z možných povodní, proto hejtman Ivan Kosatík (ODS) požádal oddělení krizového řízení krajského úřadu o prověření stavu vodních toků.
Pracovníci oddělení se obrátili na povodňové komise obcí s rozšířenou působností a požádali je o provedení kontroly vodních toků. Tzv. povodňové prohlídky mají zjistit, zda na tocích a vodních dílech nejsou závady, které by mohly zvýšit nebezpečí povodní, uvedl pro Haló noviny Ivo Heger z krajského úřadu. Důvodem obav z možných povodní je vývoj počasí a množství sněhu v Jeseníkách a Beskydech.
V kraji jsou značné zásoby sněhu. Podle informací poskytovaných Českým hydrometeorologickým ústavem je na severu kraje v povodí Moravy nashromážděno ve sněhu již 208 mil. metrů krychlových vody, v povodí Bečvy je to 188 mil. kubíků, konstatoval Heger. Kraj bude situaci sledovat a starosty měst a obcí i veřejnost bude průběžně informovat.

OSTRAVA - Vítězné snímky z 30. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí Ekofilm mohou vidět diváci také v Ostravě. Přehlídka se uskuteční 18. a 22. dubna v kulturním domě K-TRIO v Ostravě-Hrabůvce. Diváky by mohl zaujmout snímek Velké šelmy v Beskydech, který přibližuje život vlka, rysa a medvěda. Festival se loni na podzim uskutečnil v Českém Krumlově a Českých Budějovicích.

Jihlava Radní Vysočiny včera schválili více než 600 tisíc korun na zpracování projektu likvidace nebezpečné skládky u Nového Rychnova na Pelhřimovsku. Pokud Státní fond životního prostředí poskytne investorovi dotaci, přispěje kraj i na sanaci. "Maximálně však ve výši dvaceti procent nákladů, asi 12 miliony korun,"řekl po jednání rady vedoucí odboru vodního hospodářství kraje Petr Bureš. Skládka vznikla v někdejším žulovém lomu.

Havlíčkův Brod Všude samé postřiky, chemie, pořádně ani nevíme, co můžeme všechno sníst. To jsou dnes nářky řady lidí, kteří cítí nejistotu při pohledu na jakoukoli potravinu. Včelaři je však mohou uklidnit. Pokud jinde jistotu nemají, u medu ji najdou. Přes včelu totiž neprojde nic závadného. "Včela přes své ústrojí do medu nic nepustí. A to ani kdyby zemědělci špatně naředili některé postřiky,"uklidňuje učitel včelařství Pavel Průša. Včela funguje jako indikátor životního prostředí, je- - li například zasažena při chemickém ošetření, ihned uhyne. Při tomto je nutné upozornit na chemický postřik "Regent", který je příčinou úhynu většiny včelstev.

Olomouc Olejové skvrny se v pondělí odpoledne objevily na hladině řeky Moravy v Herrmannově ulici v Olomouci. Přivolaní policisté zjistili, že z nedalekého areálu, kde sídlí několik firem, uniklo nepatrné množství vyjetého motorového oleje.
" Látka uložená v sudech v kovové boudě vytekla do kanalizačního potrubí a odtud se dostala do řeky," uvedla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová s tím, že k ohrožení životního prostředí ani k úhynu živočichů nedošlo. Drobná havárie je vyšetřována jako přestupek na úseku vodního hospodářství.

CHRUDIM - Skládka agrochemikálií u obce Hodonín u Nasavrk na Chrudimsku je časovanou bombou. Desítky let sem vyvážely zemědělské podniky umělá hnojiva, pesticidy a další chemikálie.
Nejhorší je, že nebezpečné látky začaly prosakovat ze skládky do podzemní vody. Zkušební vrty kolem skládky jsou chemikáliemi kontaminovány. Podle starosty obce Miroslava Blažka již dva roky chtějí opravit vodovodní potrubí, ale bojí se kopnout do země, aby jim nezačaly chemikálie prosakovat do vodních zdrojů. Zlikvidovat skládku měl již okresní úřad Chrudim, ale než to stačil, byl zrušen. Jeho úlohu převzal kraj. Nyní navíc hrozí, že by se chemikálie mohly dostat až do Chrudimky a odtud do vodní nádrže Křižanovice, která slouží jako vodní zdroj. Letos by se však konečně mělo začít blýskat na lepší časy. Kraj chce začít se sanačními pracemi. Celá likvidace skládky by se však měla vyšplhat na 60 miliónů korun. "Podali jsme žádost o dotaci z Evropské unie. Máme šanci získat až 70 procent nákladů," doufá Josef Hejduk, vedoucí odboru životního prostředí kraje.

Tým specialistů bude pomáhat Středočeskému kraji při likvidaci starých ekologických zátěží.
Kraj je účastníkem komplexního posuzování vlivu různých technologií a činností na životní prostředí. Chce mít jistotu, že jeho stanoviska budou odborně podložená. V komisi zasednou i mezinárodně uznávaní specialisté.
Členy jsou mimo jiné odborníci z ústavů Akademie věd ČR či pražské Vysoké školy chemicko- technologické. V současné době se skupina odborníků soustředí především na sanaci objektů neratovické Spolany, které jsou zamořeny dioxiny. Zakázku za přibližně 2,7 miliardy bude realizovat firma SITA Bohemia.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů