Středa, 24. dubna 2024

GLOSA: Přírodní život

GLOSA: Přírodní život

Na ČT jsem v neděli sledoval pořad o lidech žijících ekologicky, tradičně, v sepětí s přírodou - jak libo je nazývat. Několik manželských dvojic demonstrovalo svůj vztah k přírodě na vlastních rozhodnutích odstěhovat se z města na venkov a tam žít s minimálními nároky na přírodní zdroje a na zatěžování přírody. Nemám nic proti nim, ani nebyli agresivní, i když postižení "ideologií" bylo patrné. "Něco" jim řeklo či vnuklo, tak nějak samo od sebe, že žijí špatně, a tak změnili vše. Ne u všech bylo patrné, čím se živí.

Vztah k přírodnímu životu byl různý. Jedna dvojice ani neryla a neudržovala zahradu, kde sklízeli zeleninu. Rytí totiž není přírodně šetrné obdělávání půdy, pletí už vůbec ne. Tak zahradu nechávali "přírodní" symbióze. Jeden pár se živil chovem krav, ale ne těch u nás obvyklých, ale jakéhosi plemena připomínající zubry. Nepochytil jsem, jestli šlo o původní dobytek u nás chovaný, či o import nějakého zaručeně ekologického druhu. Aspoň se živili prodejem mléka a masa, nebyli tedy nijak přehnaně humánní, pardon animální.

V podstatě všichni se snažili přírodě pomáhat v jejím strádání v důsledku nedobrého vlivu člověka. Takže vysazovali aleje podél cest, obnovovali rybníčky a podobně. Vraceli přírodu do stavu, jaký byl - kdy vlastně? Muž, který obnovoval zmizelou dubovou alej, si zřejmě neuvědomoval, že před dalšími sty lety tam třeba žádná alej nebyla, nebo nebyla dubová, nebo... Dalšího, který obnovoval rybníky, taky zřejmě nenapadlo, že ten rybník tam nebyl od stvoření světa, ale kdysi uměle zasazený do krajiny.

Takže jaký "původní" stav ti spasitelé chtějí restaurovat? Nepotřebují rozhlas, televizi, noviny, jiní elektřinu, plyn, chemii... Dobrá, ale proč zůstali stát na jistém místě a nejdou dál? Jestlipak svítí loučemi, obilí drtí kamennými palicemi, popřípadě si je melou za pomoci vodních nebo větrných mlýnů?

A hlavně: kolik lidí se takto může takovému životu a sepětí s přírodou oddat - kolik takových zapadlých, opuštěných lokalit je, kam by se mohli nadšenci podobného typu odebrat? Tisíc, pět tisíc, sto tisíc? Bez výdobytků civilizace jako je vodovod a kanalizace by za chvíli zamořili panenskou přírodu kolem sebe, zakopávali by o sebe při potulování krajem a o zašlé rybníčky a aleje by se museli poprat.

Zdroj:Neviditelný pes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů