Pátek, 29. března 2024

Začíná další ročník ankety o titul Ropák roku

Začíná další ročník ankety o titul Ropák roku

Děti Země vyhlašují třináctý ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a zároveň desátý ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty do obou anket může do 31. března 2005 na jejich adresu posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou také na internetové stránce www.detizeme.cz Výsledky budou zveřejněny v pátek 29. dubna na soirée v Brně.

 

„Zatím nemáme nějakého výrazného kandidáta, ale třeba za Jihomoravský kraj si jistě objeví někdo z brněnské radnice za prosazování odsunu železničního nádraží z centra města,” uvažuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Loni bylo do ankety Ropák roku zasláno 31 kandidátů a do ankety Zelená perla 51 výroků. Nejčastěji jsou do obou anket navrhování ministři vlády, loni dokonce s jedním výrokem soutěžil i prezident republiky.

 

Kandidáta na ropáka může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2004. Je také nutné napsat za jaké území je navržen - kraj, Prahu či přímo za celý stát. Důležité je samozřejmě uvést jméno a adresu navrhovatele, který by měl rovněž zaslat i písemné podklady, proč svého kandidáta navrhuje.

 

Kandidáta na perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

 

Titul „Ropák 2003“ získal poslanec za ČSSD Jaromír Schling za podání pozměňovacího návrhu k novele zákona č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě, který označuje modernizaci vodní cesty na Labi a na Vltavě paušálně za veřejný zájem, a to bez ohledu na to, zda řeky protékají chráněným územím, dále za podporu výstavby dvou jezů na dolním Labi podáváním pozměňovacích návrhů ve sněmovně, za opakovaný návrh na zrušení Ministerstva životního prostředí a za podporu zákona o výstavbě dálnic a rychlostních silnic, i když nesplní svůj cíl, tj. urychlení výstavby těchto komunikací.

 

Vítězem ankety „Zelená perla 2003“ se stal starosta Horních Tošanovic a koordinátor Iniciativy R48 Petr Martiňák, který pro Týdeník Frýdecko-Místecko (z 9. 12. 2003) předložil návrh, jak zamezit migraci zvěře přes rychlostní silnicí R48 na Ostravsku i bez výstavby přechodů pro zvěř nad silnicí: „Myslím, že neexistuje jen přirozená migrace, ale i umělá. Těch pár medvědů či vlků by se tedy dalo podle mého názoru čas od času přepravit do jiných oblastí.“

 

Galerie ropáků za dvanáct ročníků

1992 =  Július Binder  (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)

1993 =  Václav Klaus  (předseda české vlády)  a Vladimír Dlouhý  (ministr průmyslu a obchodu)

1994 =  František Benda  (ministr životního prostředí)

1995 =  František Malý  (přednosta Okresního úřadu v Berouně)

1996 =  Josef Kupec  (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)

1997 =  Stanislav Novotný  (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)

1998 =  Miroslav Grégr  (ministr průmyslu a obchodu)

1999 =  Jiří Drda  (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)

2000 =  Josef Běle  (náměstek ministra životního prostředí)

2001 =  Miroslav Beneš   (poslanec a místopředseda ODS)

2002 =  Pavel Švarc  (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)

2003 = Jaromír Schling  (poslanec)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů