Pátek, 29. března 2024

Jaderná energie má řešit vyšší spotřebu

Jaderná energie má řešit vyšší spotřebu
Firmy budující jaderné reaktory mají před sebou nadějnou budoucnost. Po letech stagnace se totiž státy světa opět vracejí k atomu jako významnému zdroji energie. Vyhlídky jaderné energetiky naznačila v uplynulých dvou dnech také pařížská konference pořádaná Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA).
"Do poloviny století se spotřeba energie minimálně zdvojnásobí a bez atomu tento nárůst nepůjde pokrýt," uvedl v Paříži Muhammad Baradej šéf IAEA.
Nově se pro další rozvoj jaderné energetiky rozhodly Spojené státy. "Amerika si od roku 1970 neobjednala žádnou jadernou elektrárnu, je čas začít stavět," uvedl před nedávnem prezident George Bush. Americká vláda navíc podporuje více než miliardou dolarů projekty na využití atomové energie a odstraňování jaderného odpadu.
Americké společnosti Exelon Generation, Dominion Energy či Entergy již projevily zájem o výstavbu nových reaktorů. Velké šance pak odborníci dávají také společnosti Westinghouse.
Ta se snaží prosadit mimo jiné také na čínském trhu. Právě Čína totiž plánuje nejrozsáhlejší investice do jaderných reaktorů v nejbližší době. Do roku 2020 chce postavit dvacet reaktorů. Nyní jich v Číně funguje devět a zajišťují asi dvě procenta spotřeby energie nejlidnatějšího státu. Čínu tato investice přijde na třicet miliard dolarů.
Hlavním konkurentem amerického koncernu Westinghouse bude v souboji o čínské zakázky francouzská společnost Areva a kanadský podnik Atomic Energy of Canada. V jižní a východní Asii již nyní funguje stovka jaderných reaktorů, dalších dvacet je ve výstavbě a čtyřicet nových se ještě plánuje. Asijské země mají například oproti USA tu výhodu, že veřejnost stavbu elektráren podporuje.
Evropa má v současnosti 216 těchto zařízení. Plány na výstavbu jsou však mnohem skromnější. Nový reaktor v současnosti plánuje pouze Finsko. Nicméně v dlouhodobé perspektivě se k jaderné energii obracejí i státy, jež ji dosud opomíjely, uvádí ve svých zprávách Česká nukleární společnost.
Polská vláda přišla na počátku roku s novou energetickou koncepcí země až do roku 2025 a zahrnula do ní i jadernou energii, která byla v zemi dlouhá léta tabu. "Je třeba omezit emise skleníkových plynů a diverzifikovat zdroje energie. Z tohoto hlediska jde o logický krok," uvádí polský kabinet v dokumentu.
Poláci navíc nejsou již zapřisáhlými odpůrci jaderné energie. Ještě v roce 1989 bylo proti stavbě jaderného reaktoru 56 procent obyvatelstva, podle nejnovějších průzkumů se tento krok v současnosti nezamlouvá jen 38 procentům lidí.
Na stranu jaderné energie se postavilo veřejné mínění také ve Švédsku. Tamní vláda se rozhodla v prosinci loňského roku uzavřít druhý reaktor elektrárny Barsebäck. Zastupitelé kraje Kävlinge, kde elektrárna stojí, se dokonce rozhodli podat na vládu žalobu a zabránit tak jejímu zastavení. V listopadovém průzkumu veřejného mínění se vyslovilo 82 procent respondentů pro zachování všech jedenácti jaderných elektráren či jejich výměnu za nové. Obrat ve veřejném mínění způsobil předloňský výpadek vodních elektráren, které kvůli dlouhotrvajícímu suchu nebyly schopny vyrobit dostatek energie a sedmnáct procent spotřeby bylo třeba krýt dovozem energie z Ruska.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů