Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plzeň - Letní dětské tábory, které jsou zaměřené na ekologii a vztah člověka k životnímu prostředí, letos podruhé finančně podpoří Plzeňský kraj.
Vyhlásil soutěž V přírodě s přírodou o nejlepší program tábora, na němž děti pobývají v přírodě a zaměřují se na šetrné chování jednotlivce i skupiny k životnímu prostředí. Uvedla to mluvčí krajského úřadu Alena Šatrová.
Pracovníci odboru životního prostředí kraje chtějí podle ní podpořit vzdělávání dětí zaměřené na vztah člověka k životnímu prostředí, chtějí ale také do své databáze získat vhodné a osvědčené programy pro další využití.
Soutěž poprvé hejtmanství vyhlásilo loni a vyčleněných 50 tisíc korun rozdělilo mezi dva projekty. "Stejnou částku určenou na nákup táborového vybavení a pomůcek pro ekologickou výchovu rozdělí kraj mezi nejlepší tábory i letos," uvedla Šatrová.
Organizátoři podle ní musejí předložit kraji své projekty do 2. května, peníze dostanou pořadatelé vítězných táborů na konci školního roku.

Košice Vysoký obsah nebezpečných dioxinů zjistili čeští experti ve vejcích slepic z okolí košické spalovny odpadu. Odborníkům je k přezkoumání zaslali členové ochranářského sdružení Přátelé Země z Košic. "V tuctu vajec od pěti košických chovatelů bylo dokonce čtyřnásobně vyšší množství rakovinotvorných dioxinů, než připouštějí normy Evropské unie,"sdělil včera šéf košického sdružení Ladislav Hegyi. Kromě dioxinů vejce obsahovala i dvakrát vyšší objem polychlorovaných bifenylů, než stanoví normy unie. Výsledky rozboru se Přátelé Země chystají poskytnout slovenskému Úřadu veřejného zdravotnictví a Státní inspekci životního prostředí. Chtějí prosadit jiný způsob likvidace odpadů v Košicích, jako jsou recyklace případně kompostování.

Vyškov Pokuty ve výši takřka čtvrt milionu korun rozdala v loňském roce Česká inspekce životního prostředí firmám, ale i soukromým osobám na Vyškovsku za to, že znečišťovaly vodu a ovzduší. Pokuty udělovala hlavně za znečištění ovzduší. Největší částku uložila nyní již zkrachovalé společnosti Rostroj v Rousínově, která musí zaplatit sto tisíc korun. "Společnost Rostroj provozovala stříkací kabiny lakovny bez funkčního odlučovacího zařízení tuhých látek,"vysvětlil zástupce hlavního inspektora České inspekce životního prostředí v Brně Vladimír Pásek.

Jihlava Hospodářství Sasov u Jihlavy znají zemědělci dokonce až ve Vietnamu. Zdejší biofarma láká totiž nejen návštěvníky z evropských zemí, jakými jsou Německo nebo Švýcarsko, ale také těch s mnohem exotičtějším nádechem. "Jednou do měsíce zde pravidelně vítáme exkurzi. Výměna zkušeností je potřeba, mnohde totiž hospodaří zcela jiným způsobem. Třeba z Vietnamců by musely českým veterinářům vstávat vlasy na hlavě, jejich veterinární předpisy se totiž od těch našich diametrálně liší,"říká majitel farmy Josef Sklenář. Dodává, že biozemědělství prochází právě teď takovým rozmachem, že až na malé výjimky v každé zemi pěti kontinentů fungují svazy či profesní sdružení. "Na veletrhu biopotravin BioFach v Norimberku byla nedávno zemí roku zvolena Brazílie. Africké země mají produkty ekologického zemědělství, stejně jako třeba Indie či Peru,"potvrdil Josef Sklenář. Podle něj existuje v každé zemi skupina producentů a zpracovatelů, kteří v biohospodaření vidí obživu i úspěšný podnikatelský záměr. "Ekozemědělci zájemcům předvádějí zvířata žijící nesrovnatelně lépe než v konvenčních chovech. Rádi se pochlubí, jak hospodaří přírodním způsobem bez chemie,"přiblížila Jana Kotoučková z jihlavského Ekoinfocentra. "V únoru jsme tu měli dva autobusy rakouských ekozemědělců. Čekáme Němce, kteří nám prodávají biokoření do našeho biouheráku i do chystané biošunky,"přiblížil Josef Sklenář.

V jarních měsících začíná zemědělcům hlavní sezona. Ti, kteří hospodaří na území Krkonošského národního parku, jsou přísnější ochrannou přírody částečně omezeni, a proto mohou získat finanční kompenzace za šetrné hospodaření v těchto lokalitách. Abychom mohli naše představy o hospodaření v chráněném území zemědělcům co nejlépe vysvětlit a poslechnout si jejich názory na tuto problematiku, svolali jsme na zítřek 23. března od 14.30 hodin do budovy správy ve Vrchlabí setkání zemědělců hospodařících v Krkonošském národním parku a jeho ochranném pásmu. Účastníci setkání se mimo jiné dozvědí, jak správně a účelně čerpat peníze z dotačních programů ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství.

Jaro je tady - a s nim take prvni tazni ptaci. Cesky rozhlas a ornitologicka sdruzeni opet zridily webovou stranku, jez diky hlasenim z cele republiky sleduje, ktere druhy se uz vratily. Do uterniho vecera jich zaznamenali deset, cejkami pocinaje a konipasem bilym konce. Viz
http://www.rozhlas.cz/navrat

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů