Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické projekty

Ekologické projekty
Státní fond životního prostředí obdržel ve druhém kole výzev operačního programu EU Infrastruktura 173 žádostí o podporu na projekty týkající se životního prostředí. Dalších sto žádostí fond po prvním kontrole z druhé výzvy pro neúplnost vyřadil. Nejvíce podaných žádostí se týkalo obnovy environmentálních funkcí území. V souhrnu by žadatelé chtěli podporu ve výši 3,3 miliardy korun. Nyní fond projekty vyhodnotí a určí konečnou sumu rozdělených prostředků. Na základě výše této částky rozhodne o možném konání třetí výzvy k podávání žádostí.

Konference k dotacím
Poradenská společnost Raven Consulting ve spolupráci s vydavatelstvím Economia uspořádá 31. března 2005 na zámku Štiřín konferenci Dotační management aneb získání dotace je jen začátek. Konference seznámí účastníky s povinnostmi úspěšných žadatelů ze strukturálních fondů EU, vnějšími souvislostmi udržení dotace, riziky jejího krácení nebo s praktickými zkušenostmi z řízení a monitorování projektu po schválení dotace. Další informace lze získat na www.dotacnimanagement.cz nebo na e-mailu dotman@raven.cz.

Peníze ze sociálního fondu
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyzvalo veřejné organizace i soukromníky, aby předkládali projekty na snižování nezaměstnanosti nebo na zvyšování šancí znevýhodněných lidí na získání zaměstnání. Potenciální předkladatelé projektů mohou naplno využít 457 miliónů eur, které nabízí Evropský sociální fond (ESF) v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů, Jednotného programového dokumentu pro hlavní město Prahu a Programu podpory rovných příležitostí (takzvaná iniciativa EQUAL). Předkládané projekty bude hodnotit ministerská komise i externí oborníci v tuzemsku.

Zemědělci si polepšili
Slovenští zemědělci si po vstupu do Evropské unie výrazně polepšili. Letos totiž dostanou na dotacích o téměř šest miliard slovenských korun více než v loňském roce. Celkem by měli obdržet 16,06 miliardy korun. Většinu z těchto peněz tvoří prostředky z fondů EU. Z jednotlivých dotací zemědělcům nejvíce přibylo peněz na rozvoj venkova, kde se bude rozdělovat 5,3 miliardy slovenských korun. Ze strukturálních fondů podniky dostanou dvě miliardy korun a na tržní opatření, která mají za úkol ovlivňovat trh a odbyt produkce, je vyčleněno 1,3 miliardy korun. Největší část podpory tvoří přímé platby, které dosahují 7,03 miliardy slovenských korun.

Plzeň fondy nevyužije
Plzeňský kraj si nebude brát úvěry na projekty dotované EU. Veškeré akce, jejichž náklady hradí unijní fondy až po dokončení, bude platit ze svého. Kraj, který ve své krátkodobé historii žádnou půjčku neměl, plánuje úvěry pouze na jednoznačně návratné a efektivní investice. Na předběžné financování a vlastní podíly kraje na schválené projekty v rámci dotačních programů SROP a na grantová schémata EU musí kraj vydat do roku 2006 celkem 600 miliónů korun. Zástupci kraje se dohodli, že za kraj nebude letos žádný projekt podán a finance půjdou na podporu zdravotnictví a školství v oblasti.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů