Pátek, 29. března 2024

I nepatrná energie se dá efektivně využít

Divize Komunikace společnosti Siemens vyvinula unikátní technologii napájení, která nevyžaduje baterie nebo externí zdroj energie.
I nepatrná energie se dá efektivně využít
Divize Komunikace společnosti Siemens uvedla na český trh revoluční technologii EnOcean, která otevírá nové možnosti v oblasti bezdrátové komunikace na omezenou vzdálenost. Vyvinula unikátní technologii napájení, která nevyžaduje baterie nebo externí zdroj energie.

Slogan "Síla nevyužité energie" charakterizuje řadu pozoruhodných zařízení, kterým výrobce propaguje produkty označené symbolem delfína, kterého má ve znaku mladá společnost OnOcean. Byla založena v roce 2001 jako dceřiná spin-off firma společnosti Siemens právě jako tým zaměřený na novou perspektivní technologii vyvinutou ve výzkumném oddělení Siemens při spolupráci odborníků z různých oborů, jako jsou materiálové inženýrství, ultranízkoodběrová elektronika či rádiová technologie a snímače.

Vývoj technologie EnOcean se řídil jednoduchými a jasnými požadavky - moduly musí být napájeny z převodníků využívajících dostupné energie, např. u spínačů mechanickou energií, teplotní čidla rozdílem teplot prostředí, vibrační čidla vibrační energií, polohová čidla pohybovou energií, světelná čidla světelnou energií apod.

Za své revoluční řešení produktů fungujících bez baterií získala v červnu 2002 Bavorskou cenu za inovaci. Produkty na bázi této technologie, zejména jednoduše integrované rádiové moduly bez nutnosti údržby, jsou nabízeny systémovým integrátorům a používány v celém spektru segmentů trhu, např. v automatizaci budov, průmyslové výrobě a automobilovém průmyslu. Produkty EnOcean lze díky extrémně nízké spotřebě napájet z alternativních zdrojů (solární panel, piezoelektrický měnič). Technologie EnOcean je mj. i vysoce ekologická tím, že nepoužívá žádné baterie či kabely, které jsou u obdobných řešení normálně potřeba, a intenzita elektromagnetického pole je výrazně nižší než u standardních elektrických instalací, a tím je samozřejmě podstatně nižší i elektromagnetické znečištění.

Bez drátů a baterií

Technologií EnOcean jsou vybaveny kompaktní rádiové moduly, které garantují spolehlivost a ekonomický bezdrátový přenos signálů bez nutnosti použití baterií nebo externího zdroje. V praxi to znamená, že tyto komponenty mohou fungovat díky energii, která je dostupná všude kolem nás. Fungují na jednoduchém principu: Všechny detekovatelné události způsobují změnu energetické entropie - energie vzniká např. při stisku tlačítka, při změně teploty, při vibracích motoru... A všechny tyto obvykle zanedbávané energie mohou být využity pro napájení elektroniky s ultra nízkou spotřebou nebo pro vytváření rádiového signálu.

Tam, kde jiné systémy používají baterie umístěné ve svých schránkách, mají moduly EnOcean něco na způsob vlastní miniaturní elektrárny, která jim může dodávat potřebnou energii. Při stlačení vypínače stejně jako při stisku zapalovače nebo lehké deformaci piezoelektrických krystalů vzniká elektrické napětí a jednoduchý stisk a uvolnění vypínače stačí k tomu, aby vysílač získal dostatek energie k přenosu signálu. Při přeložení jednoho listu formátu A4 bude vytvořena energie, kterou dokážou moduly EnOcean využít k vysílání, uvádějí jako příklad tvůrci zmíněné technologie. Pro senzoriku v automatizačních procesech představila např. firma EnOcean prototyp termogenerátoru, který z rozdílu teploty 5 stupňů Kelvina dokáže načerpat dostatek energie k obsluze senzoru a vysílače.

Kompaktní a univerzální

Produkty EnOcean jsou rozděleny do tří skupin - vysílače, přijímače a obousměrné moduly. Vysílače a přijímače EnOcean jsou kompaktní moduly, které mohou být kombinovány se specifickými napájecími obvody zákazníků. Tyto moduly umožňují jednosměrný rádiový přenos řídicích signálů nebo stavových informací na vzdálenost srovnatelnou s dosahem bezšňůrových telefonů. S využitím těchto modulů lze realizovat aplikace jako např. ovládání osvětlení nebo pohonů. Obousměrné rádiové moduly umožňující příjem i vysílání dat rozšiřují možnosti využití těchto zařízení i pro složitější aplikace.

Systém využívá licencovanou frekvenci 868 MHz, s vysílacím napětím 10 mW (miliWattů). Moduly fungují na vzdálenost až 300 m na volném prostranství a 30 m v budovách.

Funkce vysílačů EnOcean jsou jednoduše programovatelné a umožňují bezpečně identifikovat daný vysílač mezi až čtyřmi miliardami (!) různých identit, takže je možné použít jeden centrální přepínač pro více přijímačů nebo řízení osvětlení rozmístěných na různých místech budovy. Produkty jsou vhodné např. tam, kde se střídá režim denního a nočního cyklu nebo směnný provoz s umělým osvětlením. Např. v budovách mohou sloužit speciální bezbateriové spínače k vypínání a zapínání osvětlení nebo různých typů spotřebičů bez nutnosti instalace kabelů. Mezi jedněmi z prvních zařízení využívající technologie EnOcean byly bezkabelové instalační spínače firmy PEHA.

Jako vůbec první produkty vybavené touto technologií byly vyvinuty průmyslový zavírač dveří, vlekový vypínač, univerzálně nastavitelný polohový přepínač a modul vysílač-spínač.

Na hannoverském veletrhu se loni představily průmyslové přepínače firmy Steute - bezdrátové spínače využívající napájení vestavěnými solárními články, které shromažďují sluneční energii, která je poté využívána k zásobování energií.

Od automobilů po automatizované systémy

Mezi základní prvky těchto pozoruhodných systémů patří např. bezbateriový vysílací modul PTM 100 pro přepínač s piezogenerátorem energie, solární senzorový modul STM 100 pro víceúčelové využití v senzorických aplikacích a přijímače RCM 110 a RCM 120, připravené pro přepínací systémy a gatewaye v různých automatizačních systémech. Pro nasazení ve specifických aplikacích automobilové či jiné průmyslové výroby nabízí řešení vyvinutá týmem výzkumníků EnOcean různé koncepty převodníků a měničů energie pro různá prostředí. Piezo-vibrační generátor může být nasazen např. v senzorických řešeních pneumatik u nákladních vozidel (bezbateriové systémy kontroly tlaku v pneumatikách), v senzorice strojů s vibrujícími součástmi (např. motorů) nebo v logistických aplikacích, v nichž se uplatňují senzory. V letošním roce by měly být např. zavedeny do sériové výroby detekční a kontrolní systémy využívající točivý pohyb a vibrace pneumatik.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů