Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise se rozhodla, že zašle orgánům České republiky oficiální žádost o poskytnutí informací ohledně překážek registrace dovážených ojetých vozidel do České republiky. Komise obdržela stížnosti ohledně podmínek zavedených českými právními předpisy, které se týkají registrace dovážených ojetých vozidel. Tyto podmínky se jeví přísnější než podmínky pro novou registraci ojetých vozidel, která již v České republice byla přihlášena, a dokonce se zdá, že zakazují registraci některých kategorií dovážených ojetých vozidel. Komise se obává, že české právní předpisy možná představují zbytečnou a neúměrnou překážku volného pohybu ojetých vozidel v rámci vnitřního trhu a tím porušují pravidla Smlouvy o ES (články 28 až 30).

Evropská komise ve spolupráci s vybranými členskými státy se prozatímně dohodla s Ruskem v otázce harmonizovaného fytosanitárního certifikátu pro exporty z EU do Ruska. Rusko vyhrožovalo, že uzavře své trhy pro dovoz rostlinných produktů z EU, pokud tento jednotný certifikát nebude zaveden do 1. dubna 2005.Obě strany budou pokračovat v odborných diskusi o implementaci nových certifikátů, přičemž bylo dohodnuto tříměsíční přechodné období, během něhož budou platit staré i nové certifikáty. Každý členský stát nyní musí implementovat dohodnuté certifikáty.

Evropská komise zaslala deseti členským státům zdůvodněné stanovisko (druhé varování v rámci přestupkového řízení Komise) ohledně nedostateční transpozice směrnic o vnitřních trzích s elektřinou a plynem. Termín pro transpozici byl přitom stanoven na červen 2003. V prvním kole přestupkového řízení bylo Komisí napomínáno 18 členských států, včetně České republiky.

Půlroční světová výstava Expo 2005 bude dnes slavnostně zahájena za účasti císaře Akihita v japonské prefektuře Aiči na ostrově Honšú. Veřejnosti bude zpřístupněna v pátek. Ani tentokrát nebude chybět český pavilón. Hlavním tématem výstavy, kterou budou hostit města Seto, Tojota a Nagakute, je Moudrost přírody. Asi dvacet kilometrů na východ od metropole prefektury Nagoji pro tuto příležitost vyrostl výstavní areál o rozloze 173 hektarů. Samotné Japonsko se údajně představí jako země, která dosáhla hospodářské prosperity bez devastace přirozeného životního prostředí, a to díky "tradiční moudrosti" i vyspělým technologiím.

Zvolen Slováci budou sledovat hnízda dravých ptáků, zejména skalních orlů, kamerami i satelity. Chtějí tím bránit vykrádání hnízd. O tomto plánu včera informoval Ján Korňan z Chráněné krajinné oblasti Kysuce. Vylupování hnízd je na Slovensku častý druh kriminality. Přesto při činu ochranáři chytili v posledních letech jen čtyři zloděje. Co je zajímavé: Na třech případech se podíleli Češi! "Většinou to byly známé firmy, které na Slovensko jezdily pouze do oblastí s výskytem vzácných ptáků,"poznamenal Korňan. Případy, v nichž ochranáři lupiče dopadli, se odvíjely od dlouhodobého sledování podezřelých jednotlivců. "Věděli jsme, že k nám přijedou, a šli jsme najisto,"uvedl Ján Korňan. Hnízda většinou vykrádají lidé, kteří spojují svou zálibu v dravcích s vidinou zbohatnutí. Cena za orla na černém trhu dosahuje stovek tisíc korun. Nejznámější byl případ Josefa Kubce dopadeného při činu v roce 2001, a to při vykrádání hnízda ve Velké Fatře. Ochranáři jej sledovali několik let. "Kubec byl dosud jediným nepodmíněně odsouzeným zlodějem, který si za krádež chráněné zvěře odseděl jeden rok,"připomněl Korňan.

Valašské Meziříčí Akci na záchranu migrujících žab chystají ochránci přírody ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. "Jejich pozornost se opět soustředí na okolí rybníčku v obci Hutisko- Solanec, kde obojživelníci každoročně křižují frekventovanou silnici,"uvedl mluvčí města Josef Beneš. Ochránci přírody na odchyt obojživelníků používají mobilní zábrany, které by ale rádi vyměnili za trvalé. Podle nich totiž nevyžadují každoroční obnovu a jejich obsluha je šetrnější vůči tamnímu soukromému pozemku. Problémem jsou ale peníze, protože ministerstvo životního prostředí neudělilo meziříčským ekologům na tuto záchrannou akci grant.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů