Čtvrtek, 28. března 2024

Japonské Expo 2005 se ponese v přírodním duchu

Japonské Expo 2005 se ponese v přírodním duchu

V japonské prefektuře Aiči se v pátek slavnostně otevřou brány světové výstavy Expo 2005. Hlavním tématem výstavy, kterou budou hostit města Seto, Tojota a Nagakute, je Moudrost přírody. Asi dvacet kilometrů na východ od metropole prefektury Nagoji pro tuto příležitost vyrostl výstavní areál o rozloze 173 hektarů. Ani tentokrát nebude chybět český pavilon.

Jednotlivé národní expozice mají na základě svých kulturních tradic a zkušeností nastínit možnosti řešení problémů životního prostředí, populace a výroby energie či potravin v souladu s přírodou. Japonští organizátoři nazývají Expo 2005 "výstavou globální harmonie".

Samotné Japonsko se údajně představí jako země, která dosáhla hospodářské prosperity bez devastace přirozeného životního prostředí, a to díky "tradiční moudrosti" i vyspělým technologiím. Japonský pavilon je postaven z bambusu. Vnější zdi jsou osázeny rostlinami a celá budova má posloužit experimentu s využitím ekologické umělé biomasy.

I český pavilon představí vlastní ekologický projekt, systém územní ekologické stability (ÚSES) týkající se zachování ekologické stability krajiny. ČR bude mít k dispozici téměř 1000 metrů čtverečních výstavní plochy. Prostor pavilonu, jehož fasáda připomíná ježčí bodliny, bude pojat jako relaxační a interaktivní prostor s restaurací či kinem.

Areál výstaviště je obklopen přírodou a mezi pavilony budou návštěvníky rozvážet vozítka bez řidičů a hybridní autobusy, které neprodukují škodlivé zplodiny. Velkou atrakcí bude rekonstrukce zmrazeného mamuta pocházející ze sibiřské tundry. Chybět nebude ani turnaj v tradičním japonském bojovém umění sumó.

trav_expo2005
Český pavilon
Českým národním dnem bude 24. červen. Během něj se představí české hudební či pěvecké soubory. Součástí české účasti bude rovněž týden české hudby, týden českého filmu, během něhož budou představeny filmy oceněné Oscary nebo snímky nominované, a týden českého skla.

Největšího úspěchu v historii výstav dosáhla Československá republika v Bruselu v roce 1958. Československý pavilon byl ohodnocen nejvyšší cenou a ČSR získala 56 cen, což byl čtvrtý nejvyšší počet mezi národy. Za pavilonem byla umístěna slavná polokruhová patrová restaurace, celosvětovou senzací se stala Laterna magika - propojení divadelního představení s filmovou projekcí. V Japonsku je dodnes v povědomí československá účast na světové výstavě v Ósace v roce 1970.

Předchůdkyněmi dnešních výstav s označením Expo byly světové výstavy a v 19. století národní výstavy. Z pařížské světové výstavy v roce 1889 zbyla metropoli nad Seinou její dominanta - Eiffelova věž.

Zdroj: http://www.tiscali.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů