Pátek, 29. března 2024

Ambrozek navrhne, aby se ochranářské výjimky vrátily na jeho úřad

Ambrozek navrhne, aby se ochranářské výjimky vrátily na jeho úřad

PRAHA -- Téměř po roce fungování evropské novely zákona o ochraně přírody a krajiny dostanou ve středu ministři úpravu předpisu, která by jim měla ušetřit práci. Když před rokem přijímala euronovelu sněmovna, stanovila, že o udělování výjimek bude rozhodovat kabinet, nikoli ministerstvo životního prostředí. Od té doby vláda na každém svém zasedání rozhoduje i o žádostech o vjezd chalupářů do rezervací. Novela ministra Libora Ambrozka má kompetence vrátit jeho úřadu.

"Jsme nejpilnější ministerstvo," podotkl nedávno Ambrozek k tomu, že zhruba čtvrtinu bodů jednání vlády tvoří podklady k rozhodnutí o výjimkách, které podává jeho úřad. Před euronovelou vydávaly povolení územní odbory ministerstva. Úpravu navrhli poslanci napříč politických spektrem, kteří viní ministerstvo z blokování velkých stavebních akcí, například výstavby dálnic. "Tak významná výjimka za dobu fungování novely do vlády podle mého názoru nepřišla," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Na problémy, které změna kompetence přinese, upozorňovali její autoři už před rokem. Novela ale měla dnem vstupu do Evropské unie zajistit podmínky pro vznik evropské sítě Natura v Česku. Předkladatelé ji tehdy proto z jednání nestáhli. Rozhodli se pro dodatečnou legislativní úpravu.

Pokud vláda návrh ministerstva životního prostředí přijme, budou se tématem znovu zabývat poslanci. Autoři novely doufají, že rok, kdy vláda musela povolovat i solení silnic v rezervacích, je přesvědčí.

Soňa Remešová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů