Pátek, 29. března 2024

Firma začíná měřit vítr pro elektrárny

Firma začíná měřit vítr pro elektrárny
Podbořansko - Jako reálná se jeví stavba šesti elektráren u Neprobylic a třiadvaceti u Vroutku

Firma MBBF Viventy česká začne s měřením větru jako prvním krokem pro výběr lokalit vhodných na výstavbu větrných elektráren v oblasti Podbořanska. Učiní tak na základě souhlasů zastupitelstev Podbořan a nejnověji i Kryr.

"Měření provedeme v úseku mezi Račeticemi a Vilémovem a rovněž u Kryr. Pro potvrzení, nebo vyvrácení vhodnosti nyní vytipovaných lokalit využijeme v prvním případě vysílač mobilního operátora," uvedl Rudolf Gašparik, vedoucí projektu. V Kryrech už obecní úřad nabídl pro umístění přístroje svoji rozhlednu. Zastupitelé obce vyslovili souhlas s měřením větru a možnou stavbou elektráren v závěru března.
Podle MBBF Viventy česká se nyní jako reálné jeví stavět šest větrných elektráren v katastru Neprobylic a třiadvacet v úseku mezi Vroutkem, Kryry, Očihovem a Strojeticemi. Měření větru je přitom jen prvním krokem pro ověření, zda jsou místa vůbec efektivní.
"Sledování především rychlosti větru trvá rok, v zimě bývá vítr silnější, v létě slabší. Musíme také zajistit ornitologa, aby ve vytyčených místech sledoval tahové trasy ptactva. Ty mohou být důvodem pro zrušení záměru," upozornil Jiří Přikryl z firmy Ventureal, jež na výstavbě spolupracuje. Pro konečný výběr lokality je podstatný právě vliv elektráren na životní prostředí a hluková studie. Ta je nutná k tomu, aby své stanovisko vydala i Krajská hygienická stanice. V případě Podbořanska se počítá s tím, že by stály zhruba kilometr od nejbližších obydlených míst.

"Byl jsem u obřího větrného parku snad se 160 elektrárnami. Tamní obyvatelé mi říkali, že si na soužití s nimi zvykli," doplnil k tomu Kamil Kraus. Prostor k vyjádření dostanou i lidé z vybraných lokalit. Jejich postoj je pro investora důležitý. Když se lidé ze Sýrovic stavěli proti, nešel proti nim, ale začal se pídit po nových místech.

Velký větrný park s třiadvaceti elektrárnami je nejoptimálnější verzí, upozornili zástupci obou firem. Podle nich polovina skutečně existujících staveb bude významným úspěchem. Už proto, že v jedné části mapky elektrárny těsně sousedí s chráněným územím. V tom úplně nejlepším případě by podle Jiřího Přikryla mohly větrné elektrárny vyrábět elektřinu už příští rok na podzim. Samotné firmy jsou ale co se týká termínu raději skeptičtější.
Na návštěvu větrného parku se chystají vydat i lidé z Peruce. Tam je také jedna z vytipovaných lokalit. Zatímco v Očihově a Kryrech je postoj obecních úřadů spíše kladný, peručtí zastupitelé jsou stále na vážkách.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů