Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Šéfové států a vláda na letošním jarním summitu EU částečně odsouhlasili plán národních ministrů životního prostředí na další snižování emisí skleníkových plynů. Do roku 2020 by měly státy vypouštět o 15 až 30 procent těchto plynů méně než v roce 1990. Tento cíl má začít platit, až vyprší platnost Kjótského protokolu. Nejdříve je však třeba vypracovat analýzu, jakými prostředky a za jakou cenu by se takového snížení dosáhlo. Výsledek této analýzy bude pravděpodobně úzce spjat se závěry nového kola vyjednávání o klimatických změnách, které bude zahájeno letos v Montrealu. Státníci se nicméně nepřipojili ke svým ministrům a neřekli, co se bude s emisemi dít po roce 2020. Ministři navrhovali do roku 2050 další redukci emisí o 60 až 80 procent oproti roku 1990.

Jedenáct největších indických měst bude od dubna uplatňovat přísné emisní limity, které dopadnou hlavně na nákladní vozy a autobusy, ale i na dieselové osobní vozy. Tyto limity, které jsou přísnější než současně platné limity Euro3, nelze splnit bez technologie CommonRail a bez katalyzátorů. Výrobci kvůli nim podle serveru DetroitNews investovali téměř šest miliard dolarů, což snížilo jejich do té doby skvělou rentabilitu.

Prázdný autobus vzplál dnes ráno na silnici za Třemošnou u Plzně ve směru na Kaznějov. Ve voze v té době naštěstí nebyli žádní cestující a řidič utekl, takže vyvázl bez zranění, sdělil mluvčí krajských hasičů František Vaško. Požár vozidla zasáhl i část lesa a zaměstnal zasahující hasiče. Na místě pracují tři sbory. Příčinu požáru podle mluvčího hasičů zatím policie ani hasiči neznají a budou ji vyšetřovat.

DDT, polychlorované bifenyly, dioxiny a další organické látky mohou způsobovat rakovinu, narušovat hormonální rovnováhu nebo poškozovat imunitní a nervový systém.
Člověku, který s nimi přijde do kontaktu, nehrozí bezprostřední zdravotní potíže. Problémem ovšem je, že se tyto látky mohou postupně hromadit v organismu. Jejich životnost dosahuje stovky let. Nadprůměrné hodnoty bifenylů například obsahuje mateřské mléko českých žen.
Podle loňské podrobné inventury, kterou si nechalo vypracovat Ministerstvo životního prostředí, jsou v Česku více či méně toxickými organickými látkami zamořeny stovky míst.

Co mění nový dálniční zákon
Stavby dálnic a železničních koridorů zahrnuté v územních plánech jsou považovány za věc veřejného zájmu.
Usnadňuje odkup stavebních pozemků při zachování práva na náhradu. Zamezuje také převodům nemovitostí potřebných pro stavbu v průběhu řízení o vyvlastnění.
Koncentruje různá řízení podle zákona o ochraně přírody a krajiny do jednoho.
Upřesňuje časový rámec pro posuzování staveb z hlediska předpisů o ochraně životního prostředí a stanoví pevné lhůty pro vydávání správních rozhodnutí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů