Úterý, 23. dubna 2024

Obnovitelné zdroje energie: Senát udělal důležitý krok k ochraně klimatu

Obnovitelné zdroje energie: Senát udělal důležitý krok k ochraně klimatu

„Vnímám to jako jednoznačný úspěch“, hodnotí dnešní schválení zákona o podpoře obnovitelných zdrojů Senátem ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Zákon přinese modernizaci energetiky, sníží produkci skleníkových plynů, zmenší závislost na dovozech paliv, zvýší využívání zemědělské půdy, která nyní leží ladem a přinese nová pracovní místa.  Jeho hlavním cílem  je vytvořit stabilní a atraktivní prostředí pro vyvážený rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice. Zákon připravilo Ministerstvo životního prostředí společně s resortem průmyslu a obchodu.

 

„Česká republika udělala důležitý krok k ochraně stabilního podnebí. Zákon představuje i šanci pro rozvoj venkova, protože povede k lepšímu využívání půdy a přinese nová pracovní místa. Zvýší podíl čisté elektřiny a sníží emise skleníkových plynů,“ komentuje dnešní hlasování Senátu ministr životního prostředí Libor Ambrozek. 

 

Zákon využívá evropských zkušeností a předvídá pravděpodobný budoucí vývoj přístupu k obnovitelným zdrojům v Evropské komisi. Kombinuje osvědčený systém pevných výkupních cen (například ČR doposud, Německo, Rakousko, Francie), ve kterém je provozovatel distribuční soustavy povinen vykoupit veškerou vyrobenou zelenou elektřinu, s tržním systémem zelených bonusů (Španělsko). Výrobce zelené elektřiny si bude moci zvolit podpůrný systém, který mu vyhovuje Právě kombinace obou možností přinese snížení ekonomických nákladů celého systému.

 

Zvýšené výkupní ceny zelené elektřiny jsou principem všech podpůrných modelů podle příslušné evropské směrnice a kompenzují zvýhodňování elektřiny z konvenčních zdrojů. Do jejích cen se totiž nepromítají škody na životním prostředí a zdravotním stavu lidí. Provozovatelé regionálních distribučních soustav budou mít právo i nadále rozpočítávat vícenáklady na elektřinu z obnovitelných zdrojů do konečných cen elektřiny pro všechny spotřebitele. V roce 2004 ale činil podíl OZE na konečné průměrné ceně elektřiny pro spotřebitele zanedbatelných 0,7 % ceny. Podpora obnovitelných zdrojů energie nevyvolá žádné nároky na státní rozpočet.

 

Zákon usnadní rozvoj nejmodernějších technologií obnovitelných zdrojů energie a investice z domácích i zahraničních zdrojů Současně není třeba se obávat přehnaného rozmachu některého z typů obnovitelných zdrojů – přírodní podmínky a regulace výstavby především z důvodů ochrany přírody a krajiny takový vývoj neumožní.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů