Čtvrtek, 25. dubna 2024

ODS v Senátu prosadila zákon o obnovitelných zdrojích energie v problematické podobě

ODS v Senátu prosadila zákon o obnovitelných zdrojích energie v problematické podobě

Senát dnes odpoledne schválil zákon o obnovitelných zdrojích energie. Podle předsedy Strany zelených však schválená verze obsahuje některé problematické prvky. V Senátu o nich ve svém projevu mluvil senátor Jaromír Štětina (nestraník, zvolený za SZ), který zároveň podporoval některé pozměňovací návrhy, které by nejzávažnější nedostatky zákona odstranily.Pro nedostatky předloženého návrhu se Jaromír Štětina v hlasování o přijetí zdržel.

„Obnovitelné zdroje energie se díky rychlému rozvoji v řadě zemí stávají reálným řešením klíčových problémů naší planety, kterými jsou klimatické změny, závislost na fosilních palivech a z nich plynoucí mezinárodní strategická rizika. Ze všech těchto důvodů si Evropská unie stanovila cíl podstatně zvýšit podíl šetrných zdrojů v energetice – a výrazné zlepšení požaduje i po České republice, kde dosud legislativní prostředí rozvoji těchto technologií nepřálo. Podíl ekologické energie v České republice je zatím mizivý a domácí emise skleníkových plynů patří v přepočtu na obyvatele k nejvyšším na světě. Potřebujeme zkrátka výrazné zlepšení – a to ani kdybychom se jako Česká republika nezavázali zvýšit podíl obnovitelných zdrojů do roku 2010 ze 2,5 % na 8 %,“ vysvětlil Štětina nutnost přijetí kvalitního zákona o OZE.

Jaromír Štětina zároveň poukázal na nedostatky přijaté předlohy: „Výhodné podmínky se podle tohoto zákona budou vztahovat bez omezení i na velké zdroje, které nelze považovat za ekologické a žádoucí – například velké vodní přehrady, spalování biomasy v konvenčních tepelných elektrárnách nebo nepřiměřeně rozsáhlé parky větrných elektráren. Je žádoucí, po vzoru legislativy jiných evropských zemí a v souladu s cílem evropské směrnice, omezit  velikost podporovaných zdrojů tak, abychom podporovali zdroje skutečně ekologické a decentralizované.“

Druhým nedostatkem zákona je nejistota, která vzniká investorům a podnikatelům ohledně ceny, s níž mohou počítat při přípravě projektů a zajišťování úvěrů. Proto by Zelení navrhovali posunout výchozí rok v § 6 odst. 4 z roku 2006 na rok 2005. Třetí závažnou mezerou v zákoně je zafixování nepřiměřeně výhodných cen jako cen minimálních pro směsné spalování biomasy s uhlím. Současná cena by podle některých senátorů v tomto případě měla být stanovena jako cena maximální, nikoliv minimální.

Zákon navíc vytváří příliš obecnou kostru, v níž bude prakticky všechny klíčové parametry určovat vyhláškami a nařízeními Energetický regulační úřad. Nikde není jistota, že tyto podmínky, jako například výkupní ceny pro jednotlivé typy zdrojů energie, budou nastaveny příznivě a spravedlivě. Fungování úřadu bylo problematické už v minulých letech. V českém prostředí velmi rozšířené korupce, klientelismu a politického zasahování do chodu nezávislých institucí tak v zákonu nevidíme dostatečné záruky toho, že skutečně podpoří rozvoj moderních technologií, drobného a středního podnikání a rozvoj decentralizovaných zdrojů čisté energie.

„Strana Zelených by prosazovala takovou verzi zákona, která stanoví jasné a pevné podmínky, příznivé pro masivní rozvoj ekologicky šetrných zdrojů energie. Proto chtěl senátor Štětina podpořit projednání pozměňovacích návrhů, které by největší nedostatky odstranily. Verze zákona, kterou Senát schválil zejména díky hlasům ODS, obsahuje příliš  mnoho nejasných míst a několik ustanovení je vyloženě problematických – schválený zákon například umožní dominantní společnosti ČEZ čerpat neoprávněné výhody za výrobu elektřiny na velkých přehradách či problematickým spoluspalováním dřeva v konvenčních tepelných elektrárnách,“ řekl po jednání v Senátu předseda Strany zelených Jan Beránek.

Kontakt:

Jan Beránek, předseda Strany zelených, tel.: 604207305

Pavla Hájková, tisková mluvčí senátora Jaromíra Štětiny, tel.: 776742420
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů