Úterý, 23. dubna 2024

Kraj poprvé finančně podpořil ochranu životního prostředí

Kraj poprvé finančně podpořil ochranu životního prostředí
KARLOVARSKÝ KRAJ - Krajský úřad vůbec poprvé v letošním roce podpořil ochranu životního prostředí. Mezi osm žadatelů o finanční podporu rozdělil půl miliónu korun. Další tři žadatelé o 125 tisíc korun mají být uspokojeni z prostředků určených na enviromentální výchovu, vzdělávání a osvětu. Neuspělo pouze město Skalná, jehož žádost na 100 tisíc korun neodpovídala dotačním podmínkám. Právo o tom informoval uvolněný krajský zastupitel Luboš Orálek (ODS).
Po sto tisících korunách mají získat Horní hrad na asanaci hornohradského údolí a ochránci životního prostředí ve sdružení Oharka na dokončení rekonstrukce botanické zahrady v Dalovicích. Stejně vysokou částku získali ochranáři z organizace Berkut na obnovu bývalého Beaufortského alpina v Bečově a chebští ochranáři přírody na vybudování naučné stezky Poohří.
Ekologické centrum Meluzína - Regionální centrum Asociace Brontosaurus obdrží 25 tisíc korun na podporu populace užovky stromové, 16 tisíc na mapování chřástala polního, 47 tisíc na dokumentaci registrovaných významných krajinných prvků na Karlovarsku a na záchranné mapování ovocných stromů v regionu částku 12 tisíc korun. Z programu na úseku enviromentální výchovy žádají ochránci přírody z Kladské o 70 tisíc korun na vydávání časopisu Arnika.
O 11 tisíc žádají ochránci přírody z Františkových Lázní na provoz informačního centra a naučné stezky Komorní Hůrka a o 44 tisíc usilují ochránci přírody sdružení v organizaci Alter meles na vybudování informačního serveru nazvaného Příroda Karlovarska.
Skalná žádala o sto tisíc korun na revitalizaci historického jírovcového stromořadí ve městě. "Město podle pravidel nemůže být žadatelem o dotace," vysvětlil Orálek.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů