Sobota, 20. dubna 2024

Větrníky v Petrovicích mají zelenou

Větrníky v Petrovicích mají zelenou
Razantní nárůst výstavby větrných elektráren, z nichž tři vyrostou v nejbližší době i v Petrovicích, posvětili senátoři.
Podle včerejší informace náměstka ministra životního prostředí Petra Petržílka norma souvisí s požadavkem Evropské unie, která vyžaduje vyrábět do roku 2010 z obnovitelných zdrojů, tedy v malých vodních elektrárnách, spalovnách na biomasu a větrných elektrárnách, osm procent veškeré elektřiny. Zatím jsou to asi dvě procenta. "Schválením zákona Česko získá na tyto investice prostředky v řádu desítek miliard korun. Nejde vlastně o dotace, ale narovnání tržního prostředí," zdůraznil náměstek ministra životního prostředí.
Petrovický starosta Zdeněk Kutina při návštěvě Petra Petržílka v obci, kdy ho seznámil s projektem výstavby elektráren, řekl, že zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie garantuje provozovatelům malých elektráren odběr elektřiny za pevné výkupní ceny po dobu 15 let. "Jedna ze tří stometrových elektráren s průměrem vrtule asi sedmdesát metrů vyroste ještě letos. Každá z nich bude mít výkon 2 megawatty. Projekt již má stavební povolení," řekla starosta Petrovic. Vrtule budou stát sto padesát metrů od silnice před obcí a asi pět set metrů od nejbližšího domu.
Zákon tak vítá i chabařovická radnice, která chce letos začít výstavbu spalovny biomasy, která bude zásobovat teplem podle starosty Jiřího Záhoříka místní část města Roudníky.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů