Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

plikace zobrazuje geovědní vrstvy na území České republiky: GEOČR500 geologická mapa ČR v měřítku 1:500 000, GEOČR50 geodatabáze geologických map v měřítku 1:50 000, do níž je integrována společná geologická legenda ČR. Společná geologická legenda obsahuje informace o chronostratigrafi, litostratigrafii, litologii a regionálním zařazení jednotlivých horninových typů. Aplikace zpřístupňuje rovněž další datové zdroje z datového skladu ČGS (skládky, litogeochemická měření, analýzy povrchových vod atd.). WWW adresa:http://nts4.cgu.cz/website/GEOinfo/

Tým anglických vědců objevil, že motýli nepoletují v přírodě jen tak bezcílně, ale sledují velmi přesné letové dráhy. Na záda jim upevnili velmi drobné radiolokační opakovače a pozorovali jejich chování radarem. Takto získali biologové informace o letových drahách, rychlostech letu i způsobu pastvy tohoto hmyzu.
Poté, co se vědci přesvědčili, že malé zařízení na hřbetě hmyzu jeho chování nijak neovlivňuje, vypustili 33 menších motýlů do pole o rozloze 500x400 metrů. Radar dokázal zachytit motýly na vzdálenost až jednoho kilometru a úspěšně zaznamenal pohyby 30 z nich.
Pokus objevil, že motýli mají dva různé vzorce letu – rychlý a přímý oproti pomalejšímu nelineárnímu letu. Během přímého letu dosahují motýli rychlosti přibližně 2,9 m/s, během pomalejšího hmyz sbírá nektar z rostlin a létá ve smyčkách rychlostí okolo 1,6 m/s. Tyto smyčky a výkruty představují pravděpodobně orientační funkci. Pomáhají motýlům rozeznat rostlinu nebo místo k přezimování. Motýli byli schopni identifikovat a vyhnout se překážce až na 200 metrů a rozeznat správnou rostlinu ke sběru nektaru na stometrovou vzdálenost.

EUROMETAUX a EIMAG ve své tiskové zprávě k navrhované nové chemické politice REACH uvádějí, že současná podoba návrhy by poškodila metalurgický průmysl. Požadují proto, aby v přírodě se vyskytující anorganické suroviny - minerály, rudy a koncentráty - byly vyloučeny z REACH, tak jako jsou z REACH vynechány organické suroviny (ropa, zemní plyn, uhlí). Stejně tak požadují vyloučení z procesů REACH materiály k recyklaci

Ovčárna Ani 1. května se možná nezastaví vleky na Ovčárně. Majitelé areálu podali žádost o výjimku na CHKO Jeseníky." Jedná se jen o 1. květen, který připadá na víkend. Jinak vždy musíme skončit 30. dubna," uvedl vedoucí provozu na Ovčárně Libor Petrů. Další žádost putovala na ministerstvo životního prostředí. " Žádáme například o povolení nočního lyžování nebo o prodloužení vleků," řekl Petrů. Ochránci o květnovém lyžování rozhodnou 30. dubna, kdy na Ovčárně změří sněhovou pokrývku.

KRKONOŠE - Pracovníky Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), iniciující na konci zimní sezóny společnou schůzku s provozovateli horských chalup, krkonošští boudaři totálně ignorovali. Výzvu schůzky svolané koncem tohoto týdne na Hříběcí boudu, kde ochranáři chtěli s boudaři sladit často rozporné zájmy, vyslyšela pouze čtveřice podnikatelů.
"Přestože byli v dostatečném předstihu osloveni boudaři z oblasti Strážného, Lahrových bud, Předních a Zadních Rennerových bud a Klínových bud, účast pouze čtyř podnikatelů představovala značné rozčarování," konstatoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
Ochranáři hodlali s boudaři probrat každoroční problém péče o horské louky spojený s možností dotací včetně pastvy ovcí a reagovat na kritické připomínky podnikatelů.
"Nejjednodušší způsob návratu ke květnatým loukám je pastva v kombinaci s pokosem," vyslechla čtveřice boudařů od pracovnice Správy KRNAP Andrey Moravcové. "Jde mj. o ochranu před povodněmi. Udržovaná louka má schopnost pojmout velké množství vody, když po zanedbaném porostu voda sjede," dodal ochranář Luboš Jiřiště.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů