Pátek, 29. března 2024

Smlouvy týkající se veřejných financí nesmějí být tajné

Smlouvy týkající se veřejných financí nesmějí být tajné
Slovenské ministerstvo hospodářství musí znovu přehodnotit, které části smluv s automobilkami Hyundai/Kia a PSA Peugeot Citro¨en podléhají obchodnímu tajemství a které naopak mohou být zveřejněny. Slovenský Nejvyšší soud tak v pátek vyhověl žalobě renomované ekologické organizace Přátelé země, která si na utajení smluv se strategickými investory na Slovensku stěžovala.
"Když budou některé části smlouvy označené jako obchodní tajemství, a přitom se budou týkat veřejných financí, musí je podle rozhodnutí soudu ministerstvo zveřejnit," uvedl programový koordinátor Přátel země Roman Havlíček. Například u investice korejské Kia ekologové po ministerstvu žádají, aby zveřejnilo informace o přínosu investice pro veřejné finance, usnesení vlády ke smlouvám se zástupci automobilky nebo informace o dotacích pro žilinský region, které s výstavbou továrny souvisejí.
Rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležité i pro další zveřejňování smluv se zahraničními investory, kteří čerpají investiční pobídky. Zástupci Přátel země uvedli, že kromě smlouvy s automobilkami jsou tajné i smlouvy například u dalšího velkého zahraničního investora, společnosti Whirpool, a také podklady, na základě kterých vláda rozhodla o utajení dalších investičních pobídek. Přátelé země vymáhají zveřejnění i těchto materiálů u soudu.
Ministerstvo hospodářství už přitom loni na několik dnů smlouvy s automobilkami zveřejnilo na internetu. Po protestech zástupců společnosti Kia, kterým se nelíbil rozsah zveřejněných smluv, ale vláda rozhodla o jejich stažení. Ministr hospodářství Pavol Rusko uvedl, že zástupci Kia považují smlouvu za obchodní tajemství. Smlouvy s francouzskou PSA Peugeot Citro¨en vláda stáhla ve stejnou dobu proto, aby si firma nemohla stěžovat na to, že má jiné podmínky než její korejští konkurenti.
Smlouvu s automobilkou Kia, pro kterou podpora slovenských úřadů z veřejných rozpočtů bude podle dokumentů zveřejněných na internetu dosahovat téměř šest miliard korun, označují odborníci za jednostranně výhodnou pro investora. Slovensko totiž vyšlo vstříc všem požadavkům firmy a za jejich nesplnění vládě hrozí pokuty. Když však Kia nezrealizuje všechny investice, nebude muset vracet ani státní pomoc.
Výstavbu závodu automobilky Kia u Žiliny oznámila korejská společnost loni v únoru. Automobilka přitom vybírala i lokality v Maďarsku, Česku a Polsku. V žilinském závodu by se po dobudování v roce 2006 mělo vyrábět až 300 000 automobilů ročně. Celková investice by měla činit 1,1 miliardy dolarů. Vládě se ale stále nepodařilo najít řešení, jak vykoupit všechny pozemky pro automobilku. Podle ministra Ruska vedení automobilky chce, aby se problém s pozemky vyřešil do konce dubna.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů