Čtvrtek, 28. března 2024

Vodík je perspektivní ekologické palivo

Společnost Linde představila v rámci Mezinárodního dne vodíku nejnovější studii na vybudování infrastruktury pro automobily na vodíkový pohon.
Vodík je perspektivní ekologické palivo
Její vybudování je v Evropě reálné do roku 2020. Vyžádá si investice ve výši 3,5 miliardy euro, což je výrazně méně, než se předpokládalo.

Pro ilustraci: tato suma odpovídá pouhé polovině průměrných ročních investic Microsoftu do výzkumu a vývoje počítačů. Studie, kterou pro společnost Linde připravil David Hart, mezinárodně uznávaný odborník na energetické systémy, přinesla konkrétní fakta a údaje. Poskytla především reálný základ investičním úvahám.

- Investoři, kteří uvažují o vložení kapitálu do vodíkové infrastruktury, mohou počítat s návratností vložených prostředků v časovém horizontu 10-15 let.

- Při investicích ve výši 18,5 miliardy euro do centralizované výroby a skladování vodíku by tato technologie mohla zásobovat vodíkem 41 milionů vozidel.

- Za předpokladu, že v roce 2020 bude na evropských silnicích jezdit 6,1 milionu automobilů na vodíkový pohon, bude zapotřebí vybudovat zhruba 2 800 čerpacích stanic na vodík.

- Při předpokládaném vývoji by v roce 2020 měla přístup k ekologickému palivu přibližně jedna třetina obyvatel EU, to je 120 milionů obyvatel.

- Předpokládané investice pro německý trh: infrastruktura pro 1,9 milionu vozidel na vodíkový pohon bude do roku 2020 stát 870 milionů euro. Na každé vozidlo tedy bude vynaložena částka 467 euro.

Cena vodíku je ve srovnání s klasickými benzínovými palivy, zatíženými vysokými daněmi, pouze poloviční. Osvobození od daní by v případě vodíkových pohonů bylo konstruktivním krokem. "Potřebujeme, abychom konečně dostali šanci prokázat, že je vodík, jako palivo budoucnosti, opravdu vhodný," řekl dr. Wolfgang Reitzle, předseda představenstva Linde.

"VODÍKOVÁ" DÁLNICE NAPŘÍČ NĚMECKEM

Jako první krok pro využívání vodíku navrhuje společnost Linde vybudování okružní "vodíkové" dálnice, která by spojovala německá města Berlín, Lipsko, Mnichov, Stuttgart a Kolín nad Rýnem. Na celkové trase zhruba 1 800 km by mělo být nově vybudováno 35 nových čerpacích stanic na vodík - převážně v areálu již existujících čerpacích stanic. To znamená, že vodíkové čerpací stanice, schopné dodávat jak plynný, tak nízkoteplotní kapalný vodík, budou přibližně na každém padesátém kilometru. Podle studie společnosti Linde si tato investice nevyžádá více než 30 milionů euro. Navrhovaná trasa by měla umožnit automobilovým výrobcům otestovat nové pohonné systémy za reálních podmínek.

AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL JE PŘIPRAVEN

V současné době existuje na světě přibližně 500 vozidel, která jezdí na vodíkový pohon. Tyto modely slouží automobilkám k testování nových technologií. Nejnovější verze vodíkových automobilů mají jízdní dosah okolo 450 km, což je vzdálenost srovnatelná s konvenčními automobily. Doba tankování se zredukovala na pouhé tři minuty. První vozy jsou tedy k dispozici.

Vodík lze používat v palivových článcích i v upravených spalovacích motorech. Jediným produktem spalování zůstává čistá voda - nevznikají žádné toxické látky, oxid uhličitý ani jiné škodliviny. V současné době se vodík vyrábí ze zemního plynu. Vodík je možné vyrábět rovněž z vody elektrolýzou či z jiných obnovitelných přírodních zdrojů.

Milníky v oblasti rozvoje vodíkových technologií:

- První mobilní čerpací stanice, využívající 700barovou technologii.

- Systém redukující dobu tankování na pouhé tři minuty.

- Technologie opětovného zkapalňování, redukující ztráty při kondenzaci kapalného vodíku na úroveň pod deseti procenty běžného objemu.

- Tankovací nádrže pro kapalný vodík s optimalizovaným tvarem a s možností použití v automobilech a autobusech.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů