Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové: Policie pochybila

Ekologové: Policie pochybila
Most - Ústecký krajský soud zrušil dvě rozhodnutí mosteckého policejního ředitelství, jimiž zamítlo žádost o informace ohledně vyšetřování neuskutečněného referenda v Havrani u Mostu. Soud tak uznal žalobu Ekologického právního servisu (EPS) a policii nařídil, aby se žádostí ekologů znovu zabývala. V hlasování měli obyvatelé Havraně rozhodnout o podobě územního plánu obce a vyjádřit postoj k mexické firmě Nemak, informoval včera Jiří Nezhyba z EPS.
Ekologové policii požádali o informace z průběhu vyšetřování před rokem.
"Okresní ředitelství v Mostě však na žádost vůbec nezareagovalo, což se posuzuje jako nevyhovění. Ani nadřízený orgán, ústecká krajská policejní správa, tento postup nenapravil a požadované informace rovněž nezpřístupnil. Soud proto nařídil, že se policejní orgány musejí žádostí ekologů zabývat znovu,"
řekl Miroslav Formánek z ústeckého krajského soudu.
Žádost části občanů Havraně o vyhlášení referenda zamítl před třemi lety tehdejší starosta obce Josef Majerčin (KSČM), jeho rozhodnutí později schválili i nově zvolení zastupitelé. Iniciátorem všelidového hlasování byla rodina místního sedláka Jana Rajtera, která proti rozhodnutí zastupitelů podala ústavní stížnost. Rodině se nelíbí, že u Havraně, údajně na úrodné půdě, vzniká průmyslová zóna Joseph.
Ekologové nedávno docílili i toho, že ústecký krajský soud bude muset znovu rozhodovat o žalobách, které v souvislosti s investicí Nemaku podalo EPS. Ústecký soud už dříve žaloby zamítl, Nejvyšší správní soud ale tato rozhodnutí zrušil.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů