Pátek, 29. března 2024

Úřad větrné elektrárny nechce

Úřad větrné elektrárny nechce
Bulovka - Dvě větrné elektrárny na stometrových pylonech vyrostou v katastru obce Bulovka na Frýdlantsku. Jednu z nich vybuduje obec a peníze z prodané energie poplynou po zaplacení úvěru do obecního rozpočtu. Předběžné zamítavé stanovisko k zamýšlené stavbě ale před časem vydal odbor stavebního úřadu a životního prostředí Městského úřadu ve Frýdlantě.
Úředníci se domnívají, že elektrárny budou představovat zásah do okolní krajiny. "Pokládám to za alibismus. Území, kde by měly elektrárny stát, bylo ještě před třemi lety intenzivně zemědělsky využíváno, navíc je z velké části zakryto lesem. Obyvatelé navíc nejsou proti. Jestliže budeme muset ještě rok čekat na dokument Posouzení vlivu na životní prostředí, zaplatíme desetitisíce a stavba se o rok oddálí," míní starosta Bulovky Petr Strnad.
U obou elektráren se počítá s výkonem 4 megawatů. Náklady na jejich vybudování by se měly pohybovat kolem 50 milionů korun. Bulovka počítá s návratem investice do jedné elektrárny v průběhu šesti let. Elektrárny chce v Bulovce postavit firma Ecoenergy. Stejný záměr má i v Krásném Lese. "Tam máme stejný problém, zatím jsme na stavbu dostali zamítavé stanovisko. Posuzování dopadu na krajinný ráz je vágní, nikdo zatím nestanovil nic konkrétního. Elektrárny máme objednané u výrobce, provedlo se geometrické zaměření, obec zakoupila pozemky. Proteklo už hodně peněz," konstatoval Gennaro Pellone z firmy Ecoenergy.
Zájem o vybudování větrné elektrárny měla na Bulovském kopci jiná firma již v roce 2000, Okresní úřad v Liberci ale tehdy vydal ke stavbě zamítavé stanovisko. "Obec tehdy nevznesla ke správnímu řízení žádné připomínky. Vyjádřili jsme pochybnost, že by šlo o velmi podobný záměr, který již okresní úřad jednou zamítl. Podle našeho názoru by elektrárna narušila estetické hodnoty a harmonické měřítko v krajině," uvedla Šárka Mazánková z odboru stavebního úřadu a životního prostředí Městského úřadu ve Frýdlantě.
Krajský úřad Libereckého kraje se v současné době zabývá odvoláním na zamítnutou stavbu v Krásném Lese. Jestliže by posuzoval i případné odvolání firmy, která chce stavět v Bulovce, dá se předpokládat, že rozhodne stejně jako okresní úřad před pěti lety. "Pokud dojde na odvolací řízení, budeme se jím zabývat. Zatím ale nechci předjímat. Faktem je, že záměrů na stavbu elektráren začíná na Frýdlantsku přibývat," doplnil Kristian Habrda z odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů