Středa, 24. dubna 2024

Mladí ekologové změří síly

Mladí ekologové změří síly

Česká Třebová - Za necelý měsíc se v České Třebové odehrají první evropské Globe games v historii celosvětového studentského vědeckého projektu Globe, který je zaměřený na sledování životního prostředí na místní i globální úrovni.

Ve dnech 6. až 8. května, kdy ekologická soutěž potrvá, bude ve městě 104 zahraničních účastníků z deseti zemí a dalších minimálně 250 českých.

Americká myšlenka
Myšlenku programu Globe vyhlásil v roce 1994 americký viceprezident Al Gore, o rok později byl slavnostně zahájen a koordinátorem pro Českou republiku se stalo sdružení Tereza, garantem potom ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvo životního prostředí. Studenty ze 107 zemí světa projekt vede nejen k samostatnému uvažování, získávání a třídění informací, využívání internetu a praktickému použití světových jazyků, ale také k systematické vědecké práci. Garantem zpracování výsledků a vývoje programu je NASA.

První evropské hry
Přípravy na první evropské a zároveň osmé české Globe games vrcholí, minulý týden se uskutečnila organizační schůzka se členy sdružení Tereza. "Provedli jsme průzkum terénu a úplné vymezení trasy i míst, kde se bude odehrávat soutěž," informovala nás Hana Grundová, učitelka pořádajícího českotřebovského gymnázia, a dodala novinky: "Letošní zvláštností budou tři trasy: soutěžní pro české účastníky, druhá pro mezinárodní týmy. Třetí trasa nebude soutěžní, nazvali jsme ji motivační a bude určená pro školy, které s programem teprve začínají nebo do něj nejsou ještě zapojené."

V lesích na Horách
Trasy budou začínat v parku Javorka a hlavní soutěžní část se odehraje v lesích na Horách.
"Co bude na stanovištích, je samozřejmě tajné," napínala nás Hana Grundová a naznačila, že kromě úplných novinek půjde o tradiční soutěžní oblasti: meteorologie, hydrologie, biometrie, cizí jazyky a podobně.
"Země zblízka i zdáli" je název výstavy, jež bude zahájena týden před Globe games v galerii Ještěr. Výstava bude věnována projektu Globe.
Zajímavý bude určitě i doprovodný program pro účastníky. Ti poznají město, smyslově naučnou stezku, zúčastní se přednášky o sovách, rukodělného programu nebo volných her v tělocvičně.
"Pokud nám bude přát počasí, bude se na hřišti za školou vyrábět velká mandala, obraz z drobných přírodnin," dodala zajímavost Hana Grundová.

Zdroj: Orlické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů