Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

HRADEC KRÁLOVÉ - Obyvatelé města pod Bílou věží dluží na poplatcích radnici za odvoz popelnic už přes pět milionů korun.
Dluh každoročně narůstá a loni oproti předchozímu roku vzrostl o více než dva miliony.
Lidé v Hradci Králové platí již dva roky za odvoz komunálního odpadu ročně 480 Kč, což je z okresních měst v Královéhradeckém kraji nejvíc. Stejnou částku platí za svoz odpadu jen obyvatelé Rychnova nad Kněžnou. Zda tato částka zůstane stejná, nebo se ještě zvýší, o tom rozhodne zářijové zasedání městských radních, kteří se budou ekonomickou otázku svozu komunálního odpadu ve městě zabývat.

Praha dokončila poslední úpravy na výsuvných ocelových vratech u ústí Čertovky. Zbylou část břehu bude chránit v případě nebezpečí mobilní hrazení, které je možné postavit od mostu Legií k Hergetově cihelně a dále na Kosárkově nábřeží.
V současnosti je tak možné před pětisetletou povodní ochránit Modřany, Smíchov, Prahu 2, Malou Stranu a Staré Město. Karlín by při použití zvláštního vaku odolal zatím stoleté vodě.
V letošním roce má být ještě dokončena ochrana Holešovic a Karlína. Zbraslav, Radotín, Chuchle a Troja budou muset počkat do roku 2006.
Letos by měla být dokončena protipovodňová opatření metra. Podzemní stavby musí být především chráněny proti spodní vodě.

V minulém čísle ABC jsme se podívali na Aljašku. Shodou okolností v den, kdy ábíčko odešlo do tiskárny, dostala ochrana aljašské přírody pořádně na frak. Americký Senát schválil 17. března těsnou většinou 51:49 otevření ekologicky cenné oblasti na severovýchodě Aljašky u hranic s Kanadou pro těžbu ropy. V dosud přísně chráněné oblasti Arctic National Wildlife Refuge, která je mimo jiné domovem ledních medvědů a karibu, by se až do roku 2025 měl těžit milion barelů ropy denně, což představuje 4 procenta americké denní spotřeby. Aby se mohutné vrtné soupravy dostaly tundrou plnou mokřadů na místo těžby, bude třeba pro ně vybudovat "ledové dálnice". Na zmrzlou tundru se v zimě nastříká voda, která vytvoří 15 cm silnou vrstvu ledu. Ochránci přírody jsou zděšeni. Obávají se, že další podobná rozhodnutí budou následovat. Těžaři si totiž brousí zuby i na chráněná území na Floridě a v Kalifornii.

Chránit přírodu neznamená jen čistit studánky a třídit odpad. Budoucnost planety určujeme i každý den v obchodě, když se rozhodujeme, jaké výrobky si koupíme. Výroba a budoucí likvidace některých z nich spotřebuje obrovské množství surovin a energie, jiné jsou o poznání šetrnější. Platí to i o zboží, které se hned tak v nějakém supermarketu neprodává. Belgická firma Arteus nabízí ekologicky šetrné rakve a urny na popel. Jsou vyrobeny z celulózy a minerálních látek, můžeme si připlatit za ozdoby z peří. Mám být morbidní? Chránit přírodu teď nemusíme jen zaživa do roztrhání těla, ale i po smrti - do rozkladu těla. Lákavá představa, co říkáte?

Charvátská Nová Ves Devětadvacet tun odpadu se vloni vyvezlo z černé skládky v lese mezi zahrádkářskou kolonií za Charvátskou Novou Vsí a Apollem, v lokalitě zvané Dragy. " Odpad pocházel z Břeclavi, ale i okolních obcí," podotkl vedoucí odboru životního prostředí na radnici v Břeclavi Vilém Vyhnálek. Odtěžení, úpravy terénu a výsadba nového porostu budou město stát asi sto padesát tisíc korun. Členové slováckého krúžku Charvatčané osázejí lokalitu o víkendu novými stromky.

Vlašim - Stovky žab v těchto dnech absolvují pouť do rybníků, kde se páří. V mnoha případech musí překonat silnice, kde často hynou pod koly automobilů. Proto ochránci přírody žáby přes vozovky přenášejí.
Pracovníci Českého svazu ochrany přírody ve Vlašimi nainstalovali síťové bariéry v lokalitách Trhový Štěpánov, Horka u Zruče nad Sázavou, Kačina u Kutné Hory, Šternov - u rybníka Brtnice a Tehov u Říčan. "Zábrany jsme s kolegy a dobrovolníky nainstalovali na konci března poté, co nám místní pozorovatelé nahlásili první případy tahu žab.
Vystavět zábrany v délce přes tisíc pět set metrů v tak krátké době byl úkol nesnadný, ale na pomoc přišli dobrovolníci," říká Daniela Mročková ze záchranné Stanice ve Vlašimi.
Žáby podél překážek putují a spadnou do odchytových nádob. Z těch je pak ochránci a jejich pomocníci každé ráno a večer vyberou a přenesou do rybníka. Tam žáby nakladou vajíčka. "U Trhového Štěpánova nastává zřejmě období hlavního tahu. To znamená, že denně budeme přenášet do přilehlého rybníka několik stovek žab," vysvětluje Daniela Mročková.

Ve dnech 13. až 15. dubna se uskuteční v Kladně jedna z hlavních akcí v rámci programu Národní politiky podpory jakosti v roce 2005, celostátní konference ENVIRO 2005.
Již pátá celostátní konference je zaměřena na rozvoj manažerských systémů jako základního předpokladu konkurenceschopnosti a úspěšného začlenění podniků do struktur EU. Proběhne pod záštitou ministerstva životního prostředí, Rady ČR pro jakost a představitelů městské a krajské samosprávy a měla by přinést nové informace nejen o problematice životního prostředí, ale i z oblasti kvality ve zdravotnictví, potravinářství a v dalších oblastech. "Problémy životního prostředí jsou spojeny s národní politikou jakosti, " řekl včera místopředseda Rady ČR pro jakost  doc. Zdeněk Vorlíček. Cílem konference je přinést informace z oblasti zvyšování ekonomické výkonnosti, rozvoje organizace, snižování rizik havárií, udržitelného rozvoje, odstraňování starých ekologických zátěží, obalového a odpadového hospodářství a širokého spektra dalších témat.
"Pro zajištění konkurenceschopnosti se české podnikatelské subjekty snaží zavádět a používat systémy řízení jakosti a plnit legislativní požadavky v oblasti životního prostředí. Úspěšnost těchto snah je v řadě případů limitována horší dostupností aktuálních informací. V této oblasti má konference ENVIRO svou nezastupitelnou roli, " konstatoval Ing. Pavel Charvát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů